2024. április 26., péntek

Az idén is meséltek mesét

A  23. Kálmány Lajos Népmesemondó Verseny vajdasági döntőéjre Zentán tartományunk egész területéről ötvennégy óvodás, általános iskolás, középiskolás és felnőtt mesemondó érkezett. A rendezvény megnyitóját követően a legjobb alkotások szerzőinek átadták a népmesemondó verseny kapcsán meghirdetett képzőművészeti pályázat díjait is. Az idei pályázatra összesen 107 pályamű érkezett, ezek közül az óvodások mezőnyében Belcsák Bernadett meseillusztrációja bizonyult a legjobbnak, a képzeletbeli dobogó második fokára  Sebők Csáki Tiána állhatott, a harmadik helyezést pedig Újházi Nina érdemelte ki. Az általános iskolások alsós tagozatainak a kategóriájában Csordás András és Kujundzsity Tifani alkotását tartotta legjobbnak a zsűri, s így ők ketten osztozhattak az első díjon, a második  Vörös Trisztán, a harmadik pedig Boja Boglárka lett, különdíjban pedig  Dimović Ivica és Jerotijević Lázár részesült. A felsősök mezőnyében Mikovity Csenge alkotása bizonyult a legjobbnak, a második helyezést Kávai Rita, a harmadik helyet pedig Milkovics Henrietta érdemelte ki. A pályázatra beérkezett legjobb 75 alkotást a Zentai Alkotóházban állították ki.

A versenyen az óvodások mezőnyében, a hagyományokhoz híven, mindenkit első díjban részesített a zsűri, a kisiskolások mezőnyében pedig az első helyezést Szép Benedek, a másodikat Szalai Violetta, a harmadikat Jurcsák Róbert, a negyediket pedig Szarka Hanna érdemelte ki. Különdíjban részesült Tratyik Regina, Molnár Lilla, Likár Márk és Dér Anna.

A felsősök mezőnyében Péter Zsivity Ákos érdemelte ki az első díjat, a második helyezést Károlyi Egon, a harmadikat pedig  Rekovics Réka és Szalai Klaudia érdemelte ki.

A zsűri különdíjban részesítette Fehér Mirellát, Varga Nikolettát, Gödöllei Bencét és Nagy Albertet.

A középiskolások közül Kovács Dominika bizonyult a legjobb mesemondónak, a második pedig Sisa Tünde lett. A zsűri különdíjjal jutalmazta Kónya Leon és Varga Viktória teljesítményét. A felnőttek mezőnyében Kéringer Karina érdemelte ki az első díjat, a másodikat pedig Nagy Abonyi Szabolcsnak itélte oda bírálóbizottság. A gyűjtők közül Boja Patyi Sarolta és Szabó Bence érdemelte ki a verseny első díját.