2024. április 26., péntek
ZENTAI IFJÚSÁGI SZERVEZETEK

A fiatalok aktivizálása a cél

Be szeretnénk vonni a fiatalokat a közösség életét előremozdító eseményekbe, amelyekben mi is részt veszünk, amelyeket kezdeményezünk – hangzott el Zentán a Vajdasági Magyar Szövetség ifjúsági szervezetének és az Intellektus Ifjúsági Egyesületnek a közös sajtótájékoztatóján. Sztantity Szebasztián, a VMSZ Ifjúsági Fóruma zentai szervezetének elnöke elmondta, hogy a fiatalok jelentős hányada passzív a közösség életében, és ők az Intellektus egyesülettel ezen szeretnének változtatni.
– Saját pozitív példánkon és programjaink révén igyekszünk rámutatni arra, hogy mi, fiatalok is lehetünk alakítói, előremozdítói egy-egy ügynek. Egy olyan gondolkodásmódot igyekszünk meghonosítani a fiatalok körében, amely arra ösztönzi őket, hogy cselekedjenek a változás érdekében, hogy maguk kezdeményezzék a változásokat. Arra buzdítjuk őket, hogy vegyenek részt szervezőként és résztvevőként a programjainkban, és legyenek alakítói saját közösségüknek – fogalmazott Sztantity, és kiemelte azokat az utóbbi időben lebonyolított rendezvényeket, eseményeket, melyek példaértékűek lehetnek. Elmondta, hogy tavaly volt egy tatarozási, illetve egy közösségi munkaprogramjuk, ami abban nyilvánult meg, hogy zentai vállalkozóktól két-háromezer dináros adományokat gyűjtöttek össze, hogy minél szélesebb támogatói körük legyen. A pénzt arra fordították, hogy a fiatalokkal átfestették a Népkertben a kerítést és a játszóteret, valamint a felsőhegyi óvoda játszóterét. Ilyen projekteket erre az évre is terveznek. Elmondta azt is, hogy minden évben szerveznek jótékonysági bált, és annak eredményeként tavaly három hűtőszekrényt ajándékoztak a kórháznak, idén pedig az egészségháznak adományoztak vizsgálószékeket. Az elmúlt hétvégén a városi sportcsarnokban megtartott 2017 perc foci című rendezvénynek is az volt a legfőbb célja, hogy a fiatalok eljöjjenek Zentára, ismerkedjenek, barátkozzanak, ugyanakkor a szervezésbe legalább ötven személyt bevontak annak érdekében, hogy a fiatalok a szervezési munka során elsajátítsák a menedzsment alapjait, hogy legyen rálátásuk, miként lehet egy célt megvalósítani, és hogyan lehet hozzá támogatókat találni. A fiatalokban azt a gondolkodásmódot, azt a közös hitet szeretnék elhinteni, hogy együttes erővel és saját maguk aktivizálásával élhető környezetet tudunk magunknak teremteni.
Burány Gábor, az Intellektus Ifjúsági Egyesület elnöke elmondta, hogy a VMSZ Ifjúsági Fórumával karöltve valósítanak meg programokat. Tavaly két nagyobb projektjük volt, az egyik egy történelmi verseny, a másik rajzpályázat.
– Erre az évre is készülünk programokkal. A közeljövőben gazdasági beszélgetést tervezünk, amelyben a külföldi és az itthoni munkavállalás témakörét járjuk körbe, és lesz ismét rajzpályázatunk is. Mivel a szervezetünk a fiatal tehetségeket is igyekszik támogatni, idén egy fiatal festőnknek, Horváth Júliának szeretnénk bemutatkozási lehetőséget adni kiállítás keretében a zentai csata évfordulója alkalmából.
Mindkét szervezet vezetője azt hangsúlyozta, arra törekednek, hogy minél több fiatalt megmozgassanak, és próbálják őket arra motiválni, hogy itthon találják meg a boldogulásukat, továbbá arra buzdítják a fiatalokat, hogy amennyiben szeretnének tenni a közösségükért, környezetükért, kapcsolódjanak be a szervezetük munkájába.