2024. április 26., péntek

A családokban van a jövő

Balog Zoltán: Nem szabad megengedni, hogy elnyomják azok hangját, akik a családi értékeket akarják erősíteni

A családokban van Magyarország, Európa és az egész teremtett világ jövője – mondta az emberi erőforrások minisztere pénteken a családok XI. világkongresszusán, amelyet a Családok budapesti világtalálkozója keretében rendeztek meg.

Balog Zoltán (Fotó: MTI)

Balog Zoltán (Fotó: MTI)

Balog Zoltán arról beszélt, ki kell mondani az igazságot, nem szabad megengedni, hogy elnyomják azok hangját, akik a családi értékeket akarják erősíteni. A miniszter hozzátette, a többséget nem mindig könnyű meggyőzni, de ha elég sokszor elmondják az igazságot, akkor akár népszerűvé is válhat.

A miniszter azt hangoztatta, nem elég csak gondolkodni, cselekedni is kell, mindenkinek elsősorban a saját hazájában. Eközben pedig egy világszövetség is kialakulhat annak érdekében, hogy újra a családok álljanak az élet középpontjában.

Szólt arról is, hogy a házasság és a családalapítás minden ember legszemélyesebb döntése, ez a döntés pedig akkor erős és stabil, ha a szeretet vezérli.

Az elköteleződéshez kevés a jó kormányzati politika és az anyagi támogatás, olyan szövetségesek kellenek, akik eljutnak a „szívig és a lélekig” – jelentette ki, hozzátéve, ilyen szövetségesek a családok iránt elkötelezett szervezetek, egyházak, tudósok és politikusok.

A kongresszuson felszólaló Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára előadásában úgy fogalmazott, a kormány nem adja fel családbarát, családorientált politikáját, és mindig ezeket az értékeket fogja képviselni mind nemzeti, mind pedig nemzetközi szinten.

Novák Katalin (Fotó: MTI)

Novák Katalin (Fotó: MTI)

Az államtitkár szerint nem a „semlegesség” a pozitív, hanem az értékek melletti kiállás.

Magyarország megvédi a házasság intézményét mint egy férfi és egy nő között létrejövő egységet, amely önkéntességen alapul, valamint a családot mint a nemzet túlélésének alapját – hangoztatta, utalva egy korábbi beszélgetésére, amelyben egy külföldi fórumon arról próbálták meggyőzni, hogy egy „tanulási folyamat” után majd mást gondolnak ezekről a fogalmakról.

„Nem akarjuk, hogy kioktassanak bennünket, tisztában vagyunk azzal, hogyan léphetünk előre” – szögezte le.

Christine de Marcellus de Vollmer, a venezuelai Alianza Latinoamericana para la Familia elnöke Orbán Viktor miniszterelnök és Balog Zoltán miniszter családbarát politikáját méltatva azt hangoztatta, Magyarországnak utat kell mutatnia más országoknak is.

Arról beszélt, hogy a liberális kormányzatok a gender ideológiával a gyerekeket célozzák, azzal, hogy azt kötelezővé teszik az iskolákban. Szerinte ennek az a veszélye, hogy a gyerekek elszeparálódhatnak a családban kapott szeretettől, nemes érzelmektől. Szerinte mindez a keresztény kultúra, Európa végét célozza.

Kitért arra, hogy ezt a politikai, szellemi, gazdasági nyomást Latin-Amerikában már korábban felismerték, mint Európa, és azzal szemben egy a legfrissebb tudományos kutatásokra alapozott módszert dolgoztak ki, amellyel a fiatalokban az erényeket próbálják erősíteni.

A rendezvényen mások mellett felszólalt még Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, Brian Brown, a Családok Világkongresszusának elnöke, Larry D. Jacobs, a világkongresszus ügyvezető igazgatója, Steinbach József református püspök, Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija, Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke, Christiana von Habsburg-Lothringen főhercegnő. Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke videoüzenetben szólt a résztvevőkhöz.

Balog Zoltánt a kongresszus Familia et Veritas díjával tüntették ki „a családok és az élet méltóságának védelemében végzett önfeláldozó szolgálatáért”.

Jövőre már jár az anyasági támogatás a határon túl is

Babakötvény is jegyezhető lesz a külföldön született magyar állampolgárságú gyerekek után

Novák Katalin, az Emmi államtitkára a Családok budapesti világtalálkozójának szünetében tartott sajtótájékoztatón elmondta, a szerdai kormányülésen elfogadtak egy családvédelmi programot, amely több új intézkedéssel segíti a családokat jövő évtől. Ezek az intézkedések kedvezményt nyújtanak diákhitel-tartozással rendelkező anyáknak, a lakáscélú jelzáloghitellel rendelkezők terheit is szeretnék mérsékelni és újabb bölcsődefejlesztési program indul.

Novák Katalin közölte, a magyar családtámogatási formák közül kettőt megnyitnak azon családok előtt, akiknek külföldön születik magyar állampolgárságú gyereke. Így jövőre már nekik is jár a 64 125 forintos egyszeri anyasági támogatás, valamint ők is jegyezhetnek babakötvényt és megkapják az ehhez járó 42 500 forintos induló tőkét.

A babakötvény a született gyermekek életkezdési támogatása, az erre a célra összegyűlt pénzt a nagykorúság (18. év) elérése után használható fel. A magyar állam kezdőtőkét ad hozzá, ha a Magyar Államkincstárnál a szülő Start-számlára fizet be, akkor ez az összeg kiegészülhet további állami támogatással, ami a szülők által befizetett összeg 10 százaléka, de évente legfeljebb hatezer forint lehet. A rendszeres gyerekvédelmi kedvezményre jogosult, illetve nehéz sorsú gyermeket befogadó családoknál a befizetett összeg 20 százaléka, de évente maximum 12 ezer forint érkezhet az államtól.

Novák Katalin a külhoni magyarokat érintő családi támogatással kapcsolatban elmondta, gondolkodnak azon, hogyan tudnák igénybe venni ezeket a lehetőségeket azon határon túli magyarok, akiknek nehézségbe ütközik felvenni a magyar állampolgárságot.