2024. április 26., péntek
Mennyibe kerültek a szavazatok?

Jeremić anyagilag is nagyon alulteljesített

Egyetlen elnyert voks 1266 dinárjába került, míg Jankovićnak nem egészen 52 dinár kellett ugyanerre – Kilenc államfőjelölt közzétette a kampányköltségekről szóló jelentését, csak Saša Radulo

Elégedettségre a legkevésbé Vuk Jeremićnek van oka, s nemcsak azért, mert minden elvárás tekintetében rosszul teljesített, hanem pénzügyi szempontból is: egyetlen elnyert szavazat 1266 dinárjába került, összesen ugyanis 262 millió dinárt költött, és csak valamivel több mint 206.600 szavazatot gyűjtött be. Vele ellentétben Saša Janković olcsón megúszta, de úgy tűnik, mégsem a legolcsóbban. A volt polgári jogvédő nem egészen 52 dinárt költött egy-egy szavazatra.

Vučić persze itt konkurencián felülinek számít, de mindenképpen érdekes lesz látni, vajon mennyit költött összesen a szavazatokra. Ugyanakkor a fehér lovon érkező és távozó Luka Maksimović, azaz Ljubiša Preletačević Beli lehet az erkölcsi győztes, nemcsak azért, mert a viccpárti jelölt a csodával határos módon a harmadik helyen végzett, hanem mert ironikus kampánya során – a stábjából eredő információk szerint – csupán 2,5 millió dinárt költött el, magyarán egy-egy szavazat nem több mint 7,3 dinárjába került. A költségvetésből egyébként csak nagyjából egymillió dinárt vett fel, annyit, amennyit számításai szerint képes lett volna visszafizetni, ha nem szerzi meg a szavazatok 1 százalékát.

Érdekes, hogy azok közül az elnökjelöltek közül, akiknek a jelentését nyilvánosságra hozták, csak a sereghajtó Miroslav Parović nem tartott igényt a neki járó költségvetési támogatásra. Csupán azt költötte el, amit 63 polgártól támogatásként kapott, összesen 2,1 millió dinárt. Egyébként, mint ismeretes, azok a jelöltek, akik befizették a teljes letétösszeget, 29.170.909 dinárt kaphattak a büdzséből. A többségnek ez volt a fő bevételi forrása a kampányban.

A nyilvánosságra hozott adatok szerint Nenad Čanakot 43 magánszemély támogatta összesen 2,4 millió dinárral, Jankovićot 186 ember 1,4 millióval, Vuk Jeremićet pedig nem kevesebb mint 408 polgár, hozzávetőlegesen 223.900 millió dinárral. Jeremić tartja a rekordot – amíg nyilvánosságra nem kerülnek Vučić adatai.

A hét pénzügyi jelentés szerint, mint általában a választások előtt, a legtöbb pénzt mindannyian a kampányhirdetésekre költötték, azok közül is a tv-s reklámokra. Jeremić pl. 124 milliót adott oda a televízióknak, Šešelj 45 milliót, Čanak „csak” 18 milliót.