2024. április 26., péntek

Csemegék Pécsről

Péntektől vasárnapig a Novi Sad 2021 Alap és Pécs városa szervezésében Újvidéken tartják meg a Pécs napjai Újvidéken nevű rendezvénysorozatot.

Pécs 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa volt, a hétvégén Újvidéken mutatkozik be a dél-magyarországi város (Ótos András felvétele)

Pécs 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa volt, a hétvégén Újvidéken mutatkozik be a dél-magyarországi város (Ótos András felvétele)

Pécs és Újvidék testvérváros, már ezt megelőzően is szoros együttműködést alakítottak ki egymással, és ez az együttműködés az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerésének az előkészületei során kulminált. Ezt az előkelő címet először Pécs szerezte meg 2010-ben, majd nemrég Újvidék is sikerrel megpályázta, a tartományi székváros 2021-ben kapja majd meg ezt a titulust.

A ma kezdődő rendezvénysorozat kiváló alkalom lesz arra, hogy Pécs bemutassa, hogyan szereztek városuknak hírnevet az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerésének köszönhetően. A pécsiek megosztják majd az újvidékiekkel tapasztalataikat, amelyeket az Európa Kulturális Fővárosa címnek köszönhetően szereztek, és azt is megtudhatják, milyen jellegű fejlődést ért el Pécs a rendezvénysorozatoknak köszönhetően.

A Balassi Intézet és az újvidéki önkormányzat együttműködésével bemutatják Pécs kulturális sokszínűségét, amely több mint ezer éves hagyományokon alapszik.

Pécs bemutatkozását a Collegium Hungaricum Belgrád és a Novi Sad 201 Alap – Európa Kulturális Fővárosa szervezésében bonyolítják le.

A Vajdasági Rádió és Televízió beszámolója emlékezteti az érdeklődőket arra, hogy a rendezvénysorozat keretében meglátogathatják a Pécs élete elnevezésű képtárlatot, részt vehetnek a Villányi és pécsi borvidék világa elnevezést viselő borkóstolón, utcai koncertet hallhatnak a Daniel Speer Brasdance együttes előadásában, valamint végigkísérhetik a Bartók Béla női kórus előadását. A rendezvénysorozat szervezői azt ígérik, hogy azoknak, akik május 28-án, vasárnap dél körül elsétálnak a Szabadság térre, igazi meglepetésben lesz részük.

A Pécs napjai Újvidéken rendezvény programjai:


Május 26., péntek:

17 óra – Sajtótájékoztató és ünnepélyes megnyitó a városházán

18 óra – Pécsi élet/képek – A Mecseki Fotóklub és pécsi fotósok kiállítása az Újvidéki Színház előcsarnokában

19 óra – A pécsi-villányi borok világa a Piknik étteremben, a Horgász-szigeten

20 óra – Vivat Bacchus koncert a Piknik étteremben a Horgász-szigeten

 

Május 27., szombat:

19 óra – A Daniel Speer Brassdance koncertje a város központjában

 

Május 28., vasárnap:

10 óra – Az azúr őrzőinek legendája – Beszélgetés Boško Krstić szabadkai íróval, némi zenével a Zsinagógában

11 óra – A Bartók Béla Leánykar hangversenye a Zsinagógában

A koncert után énekes flashmobra kerül sor a Szabadság téren.