2024. április 26., péntek

A kormányfő ült a volán mögött

Nagy piaci sikerre számít a kragujevaci Fiat Chrysler az új 500L bemutatását követően

Ünnepélyes keretek között mutatták be Kragujevacon a Fiat Chrysler gépkocsigyár új, 2018-as Fiat 500L nevű termékét. Aleksandar Vučić kormányfő ki is próbálta az új gépkocsit, azt vezetve érkezett a bemutató helyszínére. A gyár kapujáig tartó úton a miniszterelnök melletti anyósülésen Silvia Vernetti, a Fiat Szerbia vezérigazgatója ült. A kormányfő elmondása szerint örömére szolgált, hogy az 500–1000 méteres útszakaszon „tesztelhette” a Szerbiában készített új járművet, melyet kiválónak minősített első értékelésében. A Fiat Chrysler az első 500L gépkocsi forgalomba bocsátásának ötödik évfordulóját ünnepli, ebből az alkalomból indul el a széria korszerűsített, továbbfejlesztett változatának a sorozatgyártása. A gyárban az a vélemény, hogy az új gépkocsi elkészítése hosszú távú befektetés, mely fordulópontot jelent az üzem fejlődésében, s egyben szavatolja a jövő sikereit is. Aleksandar Vučić mellett a gépkocsi bemutatóján ott volt még Zorana Mihajlović és Rasim Ljajić miniszter, továbbá Alfredo Altavilla, a Fiat Chrysler európai, közel-keleti és afrikai regionális igazgatója is.

Kiváló az új 500L – jelentette ki Vučić a próbavezetést követően (Fotó: Beta)

Kiváló az új 500L – jelentette ki Vučić a próbavezetést követően (Fotó: Beta)

– Az új Fiat 500L Európa legkeresettebb sokrétű és kisméretű gépkocsijának az utódja, sikere eleve garantált. Büszkén számolhatunk be arról a lényeges döntésről, hogy a kragujevaci gyár ismét a gépkocsigyártás központjává válik. A jó induláshoz megvoltak a stabil alapok. Kragujevac képzett munkaerőt és jelentős ipari hátteret nyújtott az elképzelések megvalósításához, a szerb kormány odaadó partnere volt az itteni vállalkozásnak. A Fiat Chrysler így ide tudta telepíteni saját kapacitásait, globális üzletfejlesztési tudását és piaci hozzáféréseit pedig kamatoztatni tudta – jelentette ki Altavilla.

A FOGYASZTÓI IGÉNYEKHEZ IGAZODVA

Az új gépkocsi három változatban lesz majd elérhető a fogyasztók számára: Urban, Cross és Wagon típus, különféle igényekhez igazodva. A benzinmotoros verziók között lesz a 95 lóerős 1,4 literes motorral, a 120 lóerős 1,4-essel és a 105 lóerős 0,9-es TwinAir motorral rendelkező gépkocsi. A kettős üzemű gépkocsik között lesz a 120 lóerős 1,4-es gáz- és benzinmotoros, továbbá a 85 lóerős 0,9-es TwinAir motoros változat. A két dízeles befutó egyike 95 lóerős, ez 1,3-as, a másik 120 lóerős, ez 1,6-os motorral rendelkezik. Valamennyi felsorolt motor megfelel az Euro 6-os standardoknak, gazdaságos üzemanyag-fogyasztást szavatol jó teljesítmény elérése mellett.

A bemutatón elhangzott, hogy az új modellre sokkal inkább jellemző lesz az „okos” készülékekkel történő kommunikáció. Bár a korábbi 500L újratervezett változatáról van szó, a gyártó állítja, hogy az alkatrészek negyven százaléka teljesen új gyártású termék.

A SZERB KIVITEL 8 SZÁZALÉKA

A szerb állam még 2008. szeptember 29-én írta alá az olasz Fiattal a közös alapítású gyár létrehozásáról szóló szerződést. A torinóiaknak 67, az államnak 33 százalékos résztulajdon jutott a megállapodás értelmében. A kragujevaci gyár rekordtartónak számít a szerb árukivitel tekintetében, 2016-ban például több mint egymilliárd euró értékben szállított gépkocsit külföldre. A Fiat Chrysler az eddigiekben 1,3 milliárd eurót fektetett be a kragujevaci üzem felszerelésébe és korszerűsítésébe. A beruházás jelentőségéről szólva Vučić kijelentette, hogy a Fiat Chrysler a szerbiai bruttó hazai termék 3 százalékát adja, az árukivitelnek pedig a 8 százalékát. Arra a kérdésre válaszolva, hogy véleménye szerint meghosszabbítják-e majd a Fiattal a 2018 végén lejáró korábbi szerződést, a kormányfő úgy fogalmazott: meggyőződése, hogy ez bekövetkezik.