2024. április 26., péntek

Hadgyakorlatra szólító behívók érkeznek

A közvélemény egy része aggódva vette tudomásul, hogy a Szerbiai Hadsereg hadgyakorlatra szólító behívókat postázott az elmúlt napokban. Jovan Krivokapić, a védelmi minisztérium sajtófelelőse szerint semmi különös sem történik az országban, a katonai kötelezettség a 65. életévig tart mindazok esetében, akik korábban az általános besorozás alapján vagy később önszántukból tettek eleget a sorkatonai vagy civil szolgálati kötelezettségeknek. Mint mondta, a gyakorlatra ötévenként kerül sor, s a mostani behívóknak semmi közük a migránsválsághoz vagy bármilyen biztonsági kockázathoz.

A behívókban az áll, hogy a gyakorlat 15 napig tart, s 10.000–50.000 dinárral büntetik azokat, akik nem tesznek eleget a felszólításnak. Az engedetlenség három hónapos börtönbüntetéssel is szankcionálható a törvény értelmében.

– Az önkéntes fegyveres szolgálat korábbi résztvevői, a sorkatonai fegyveres szolgálat korábbi tagjai valamennyien a katonaság tartalékos szolgálatának nyilvántartásába kerülnek, és azok is, akik fegyver nélkül, civil katonai szolgálatot teljesítettek. Harminc éven felül ide sorolható a katonai szolgálat minden korábbi tagja – magyarázta Krivokapić.