2024. április 26., péntek

Miniszteri látogatások Zomborban

Kabinetfőnökeikkel és legközvetlenebb munkatársaikkal Zomborba látogatott Ana Brnabić államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter asszony, valamint Mladen Šarčević oktatási, tudományügyi és technológiai fejlesztésért felelős miniszter.

A helyi önkormányzat épületében találkoztak Dušanka Golubović polgármester asszonnyal és munkatársaival. A megbeszélést követően megtekintették a megyeháza dísztermét, az önkormányzat közigazgatási ügyfélszolgálatát, majd a Veljko Petrović Gimnázium informatikai, valamint vegyészeti szaktantermeit, és az épülő tornatermet. A minisztériumok képviselői elbeszélgettek Ladislav Fekete gimnáziumigazgatóval.
Újságírói kérdésre válaszolva a polgármester asszony közölte, hogy az új tornateremnek a Gazdasági Minisztériummal kötött szerződés értelmében 120 munkanap alatt el kell készülnie, és meggyőződésének adott hangot, hogy a létesítményt az új tanév kezdetétől birtokukba vehetik a tanulók. Kiemelte, hogy a gimnáziumban őszre induló informatikai-számítástechnikai szak csak a kezdet, ugyanis a továbbiakban azt tervezik, hogy az informatika külön szakként beépüljön az egyetemi képzésbe is a városban.
Ana Brnabić a látogatás tapasztalatait összegezve pozitív példaként emelte ki, hogy a zombori önkormányzat digitalizálta az anyakönyveket, és olyan szolgáltató központot létesített, amelyben a polgárok egy helyen intézhetik ügyeiket. A kormány információs-technológiai tanácsának vezetőjeként elégedettségét fejezte ki, hogy a zombori gimnázium éppen ilyen szakkal gazdagodott.
– Amíg nem kezdtem behatóbban foglalkozni ezzel a területtel, nem tudtam, hogy figyelembe véve a diákok programozási eredményeit, a zombori a második gimnázium a belgrádi matematikai gimnázium mögött. Ma megismertem Duško Obradović informatika professzort, aki lelkes diákjaival elérte ezeket a sikereket. Az idén a gimnázium tanulóinak 10 százaléka továbbjutott a körzeti informatikai versenyre, még nagyobb eredmény, hogy ez az intézmény az egyetlen a világon, amelynek csapata kilencedik éve folyamatosan jelen van a középiskolások és egyetemi hallgatók világversenyén. Egész Szerbiának kalapot kell emelnie a zombori gimnázium előtt – mondta a miniszter asszony.
Šarčević miniszter kiemelte, hogy a gimnázium új igazgatójának, Ladislav Fekete munkájának köszönhetően új eredményekkel büszkélkedhet az intézmény, voltaképpen ezért is látogattak a városba.
– Folyamatban van az oktatásügy reformja, így a gimnáziumi programoké is. A minisztériumban azon a véleményen voltunk, hogy négy városban indítunk kísérleti informatikai oktatást, de tekintettel az országban felmutatott programozási eredményekre, kibővítettük ezt a programot. Ennek a döntésnek köszönhetően nyílik ősztől új szak Zomborban is, egyébként az országban 12 város 15 iskolájában. Rendkívül keresett, és a tanulók által igényelt képzésről van szó. Zomborban ősztől húsz diák informatikai-számítástechnikai képzésére kerül sor. Azért nem többre, mert a minisztérium nem léphette át a beiratkozók számát, ám meggyőződésem, hogy a továbbiakban ez az arány az igények függvényében növekszik – mondta az oktatásügyi miniszter.