2024. április 26., péntek
LABDARÚGÁS – EURÓPA LIGA

A Bajnokok Ligája is tét a döntőben

Ma este Stockholmban az Európa Liga döntőjében a Manchester United számára kétszeres a tét, míg az Ajax Amsterdam 22 év után hódíthat el nemzetközi trófeát.

Az angol csapat győzelme esetén teljessé tenné kupagyűjteményét, hiszen csak a második számú európai trófea hiányzik az Old Trafford múzeumából. Gazdaságilag azonban még ennél is fontosabb az MU-nak az EL-siker, hiszen ebben az esetben a Bajnokok Ligája csoportküzdelmeiben szerepelne ősztől. Az Ajax másodikként zárt az Eredivisie-ben, ezáltal a BL-selejtező zárókörében kapcsolódna be a sorozatba, ám ha megnyeri a finálét, akkor nem kellene a rájátszásban szerepelnie.

„Hollandiában sokan lehetetlennek tartották, hogy holland klubcsapat bejusson európai kupadöntőbe, mivel a pénzügyi különbség már olyan hatalmas a nagy egyesületek és a holland csapatok között. Nekünk viszont mégis sikerült” – mondta az Ajax szakvezetője, Peter Bosz.

„Teljesen jogos” – mondta José Mourinho arra az újságírói felvetésre, hogy csapata, a Manchester United számára sikertelen lenne az idény, ha nem nyerné meg az Európa Ligát, és nem szerezne kvalifikációt a Bajnokok Ligájára. A portugál tréner elfogadja a minősítést, még akkor is, ha azzal nem ért egyet. „Én ezt nem így érzem, és nem akarom, hogy a játékosaim is így érezzenek” – utalt Mourinho a sikertelenségre, ami szerinte nézőpont kérdése. Azt mondta, hogy az MU ebben a szezonban előre tudott lépni és visszanyerte „régi auráját”.

Mindkét csapat elveszítette legutóbbi európai kupadöntőjét – a United sorozatban hármat: az Ajax 1996-ban tizenegyesekkel maradt alul a Juventusszal szemben a BL-ben, míg az MU 2008-ban a Zenit ellen az Európai Szuperkupa-meccset (1:2), 2009-ben és 2011-ben a Barcelonával szemben pedig a BL-finálét bukta el.

A Manchester United lehet az ötödik csapat, amely mindegyik európai kupát (BEK/BL, KEK, UEFA Kupa/Európa Liga) elhódítja éppen az Ajax, a Bayern München, a Chelsea és a Juventus után.

Ha nyer, egyedülálló rekorder lehet az Ajax abban a tekintetben, hogy a Porto után második csapatként szerezheti meg a két nagy európai trófeának mindkét változatát (BEK/BL, UEFA Kupa/Európa Liga), a portugál csapattól azonban megkülönböztetné KEK-sikere.

Érdekesség, hogy Mourinho még a Real Madrid mestereként hatszor került szembe az Ajaxszal, s mindegyik mérkőzést megnyerte, 20:2-es összgólkülönbséggel.

Az biztos, hogy a győztes kispadján ülő tréner a sorozat történetének legidősebb szakvezetőjeként emelheti majd magasba a trófeát, a jelenlegi rekordot Rafael Benítez tartja, ő 53 éves és 21 naposan nyert 2013-ban a Chelsea-vel. Mourinho 54 éves és 118 napos, míg az Ajaxot irányító Peter Bosz 53 éves és 184 napos lesz a döntő napján.