2024. április 26., péntek

Ezrek vonultak utcára Brüsszelben tiltakozásul Trump látogatása ellen

Ezrek vonultak utcára Brüsszelben szerdán este, hogy tiltakozzanak Donald Trump látogatása ellen. Az amerikai elnök nem sokkal korábban érkezett meg a belga fővárosba.

A demonstráción a rendőrségi becslések szerint körülbelül hatezren vettek részt.

A felvonulók közül legtöbben Trump "rasszista és szexista ideológiáját", illetve az elnök klímapolitikáját sérelmezték. Sokan háború-, fasizmus- és NATO-ellenes jelszavakat skandáltak. A résztvevők egyebek mellett az Egyesült Államok és Mexikó határára tervezett fal ötletét is bírálták.

Egyesek olyan táblákat tartottak a magasba, amelyekre az volt írva, hogy "Üdvözlünk a pokolban!", utalva Trump korábbi kijelentésére, miszerint a város az utóbbi évtizedekben pokollá változott a muszlim bevándorlás miatt.

A tüntetők az elnök "Tegyük újra naggyá Amerikát!" szlogenjét átfogalmazva kifeszítettek egy molinót a tőzsde belvárosi épületére azzal a jelmondattal, hogy "Tegyük újra naggyá a békét".

A felvonulás útvonala elkerülte a belga királyi palotát, ahol Trump egy rövid fogadási ünnepség után Charles Michel kormányfővel egyeztetett.

Donald Trump a NATO-tagországok állam- és kormányfőinek csütörtöki csúcstalálkozójára érkezett Brüsszelbe, előtte azonban az uniós vezetőkkel is találkozni fog.