2024. április 26., péntek

Tavaszi nagytakarítás

A hétvégén takarítási és szépítési akció zajlott a gunarasi iskolában – Az idén először a civil szervezetek is csatlakoztak a megmozduláshoz

A gunarasi Dózsa György Általános Iskola a kisebb iskolák közé tartozik, valamennyivel több mint száz diákja van. A fák árnyékában lapuló iskolaépülethez egy nagy udvar is tartozik, ezt minden tavasszal munkaakció keretében kitakarítják és rendbe teszik a tanulók. Az idén ez az akció egy kicsit más volt, mint eddig: a falu civil szervezetei is részt vettek a munkában – számolt be lapunknak Csikós Hermina, a Dózsa György Általános Iskola igazgatója.

Hétvégén lázas munka folyt a gunarasi iskolában (Lakatos János felvétele)

Hétvégén lázas munka folyt a gunarasi iskolában (Lakatos János felvétele)

– Az általános iskola által szervezett akcióban többen is részt vettek: a Gunaras Jövője Civil Szervezet, a nyugdíjas-egyesület, a labdarúgók és természetesen iskolánk diákjai, valamint dolgozói. Az iskolánkba 137 gyermek jár, és ilyenkor mindenki jelen van, elsőtől a nyolcadikig, a tanárokkal és a többi dolgozóval együtt. Az idén megszólítottuk a szülőket is. Ezt a munkaakciót a Föld napja alkalmából szervezzük, igaz, az idén egy kicsit megkésve került rá sor – számolt be az igazgatónő, majd hozzáfűzte, hogy eddig is rendszeresen tartottak tavaszi akciókat a szülők bevonásával, de az idén először csatlakoztak a civil szervezetek is.

A munkaakció célja az iskola udvarának és környékének a megtisztítása volt, de emellett virágokat ültettek, kerítést festettek, és az összegyűjtött szemetet elszállították a helyi közösség által rendelkezésükre bocsátott traktorral. Csikós azt is elmondta, hogy szeretnének hagyományt teremteni a diákok, a szülők és a civil szervezetek közös munkaakciójából.

– Szerintem a közös munkaakció jó ötlet, mert mindenkinek érdeke, hogy a falu iskolája szép legyen, és egészséges környezetben járjanak iskolába a gyerekek. Ugyanúgy a szülők érdeke, mint a falu összes lakosáé – fogalmazott az igazgatónő.

Csikós végezetül arról is beszámolt, hogy a munkaakciót támogatta a gunarasi helyi közösség és a gunarasi Family Pékség, amely az uzsonnáról gondoskodott az akció résztvevői számára.