2024. április 26., péntek

A paprikaspray a legkeresettebb

Egy-egy városban történő támadás után megnő az önvédelmi eszközök iránti kereslet is

Az új fegyvertartásról szóló törvény alapján immár sokkal könnyebben szerezhetünk be légfegyvereket, továbbá paprikasprayeket és sokkolókat is, hiszen nem kell hozzájuk semmiféle engedély, így az irántuk való kereslet is megnőtt az utóbbi időben.

Mint Vadászi Nándor fegyvermester lapunknak elmondta, az önvédelmi eszközök, így a különféle gázok, paprikasprayek, sokkolók a D kategóriába tartoznak, és bár léteznek önvédelmi riasztó gázfegyverek is, a hazai törvény nem ismeri őket.

– Az új törvény szerint azt az önvédelmi fegyvert, amely riasztó vagy gázlövedéket, például CS-t vagy paprikasprayekkel töltött lövedéket használ, Szerbiában forgalmazni és birtokolni is tilos, annak ellenére, hogy az Európai Unióban az ilyen jellegű fegyverek engedélyezettek. Helyettük viszont szabadon megvásárolható például a gázspray, ami iránt elég nagy a kereslet is. Elsősorban a hölgyek körében népszerűek a gázsprayek, főleg a kisebb, 10–15–20 milliliteres kiszerelésűek. Ezek a sprayek nem könnygázok, hanem csípős paprikából nyert anyagot tartalmaznak – mondta a fegyvermester.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

A paprikasprayjel kapcsolatban van néhány fontos tudnivaló is. A spray ingerli a szemet, de az orrot és a torkot is égeti, mely megduzzad és nehezebbé válik a légzés is. Irritálja a bőrt is és hólyagosodás, sebek is kialakulnak az érintett bőrfelületen, és a szemégés, fájdalom mellett akár átmeneti vakság is felléphet. A spray hatása nagyjából fél óra után elmúlik.

Tudni kell, hogy amikor fújunk vele, akkor nincs olyan szórása, mint egy dezodor esetében, hanem koncentráltan egy pontba fújjuk ki a sprayt, azonban azzal is tisztában kell lenni, hogy ha fúj a szél, akkor akár ránk is visszafújhatja a gázt. A hatótávolsága négy méter, azonban egy méternél közelebb nem használhatjuk a támadónkkal szemben. Vannak olyan paprikasprayek, amelyek egyfajta biztonsági fékkel rendelkeznek, másokat pedig kis lámpával láttak el, melyek megvilágítják azt a pontot, ahová a permet kerül.

– Az önvédelmi eszközök közül az elektromos sokkolót vagy paralizátort is elég sokan keresik, mind a férfiak, mind a nők is, s amellyel 200 ezer voltot ereszthetünk a támadónkba. Ez már egy komolyabb önvédelmi eszköz. Amíg a paprikaspray használatakor a támadótól néhány lépés távolságot tartunk, addig a sokkoló használatához elkerülhetetlen, hogy a támadónkhoz közel legyünk, hiszen fizikai kontaktus kell hozzá. A sokkolót a testen, pontosabban a fejen kívül bármely ponton lehet használni, s éppen ez a közelség hordoz magában némi veszélyt is – hívta fel a figyelmet Vadászi Nándor.

A nagy feszültség erős fájdalomérzetet, izom-összehúzódást, átmeneti mozgásképtelenséget, egyensúlyvesztést, tájékozódási képesség ideiglenes elvesztését, az agyműködés átmeneti zavarát, cselekvésképtelenséget, több perces tudatzavart okozhat.

Az árak tekintetében Szabadka legrégebbi fegyverboltjában a legkisebb paprikaspray ára 670 dinár, nagyobbakat 730 és 770 dinárért vásárolhatunk. A legnagyobb, kis lámpával ellátott sprayt, mely egyben erősebb és öt méteres a hatótávolsága, 1650 dinárért szerezhetjük be, a sokkoló ára pedig 4600 dinár.

– A gázsprayek iránt nagyobb a kereslet, mint a sokkolók iránt, azonban a tapasztalat azt mutatja, hogy főleg akkor növekszik meg az érdeklődés az önvédelmi eszközök iránt, amikor történik valamilyen támadás, ami kibillenti az embereket a biztonságérzetükből. Ilyenkor az adott városrészből többen is érkeznek, illetve onnan is több vásárlónk van, ahol sok migráns megfordul, hogy vegyenek egy sprayt a lányuknak, feleségüknek vagy saját maguknak, egyébként az emberek valahogy megfeledkeznek róla, hogy léteznek önvédelmi eszközök – mondta Vadászi Nándor.