2024. április 26., péntek

Jubilál az általános iskola

Az adai Cseh Károly iskola 55 éves fennállását ünnepli

A múlt héten a tanulóknak szervezett gazdag programmal, ünnepi műsorral és épületavatóval ünnepelte fennállásának 55. évfordulóját az adai Cseh Károly Általános Iskola.

A megújult adai iskolaépület (Csincsik Zsolt felvétele)

A megújult adai iskolaépület (Csincsik Zsolt felvétele)

A jubileum alkalmából megújult a központi iskolaépület utcai homlokzata, amelyet az iskola névtáblájának leleplezésével avatott föl Maksó Éva iskolaigazgató és Búcsú Attila, Ada község képviselő-testületének elnöke. Ezt megelőzően iskolanapi ünnepi műsort tartottak az adai színházteremben, ahol zenés-irodalmi összeállítással léptek föl a diákok minden iskolarészlegből. Az általános iskolának ugyanis két nyolcosztályos részlege található Adán, egy Törökfaluban, és egy kombinált alsós osztályokat foglalkoztató részlege Völgyparton.

– Az adai Cseh Károly Általános Iskola 55 éves. Az oktatási intézmény 1962 óta van bejegyezve általános iskolaként Cseh Károly néven. A jubileum alkalmából az az öröm ért bennünket, hogy a községi önkormányzat saját eszközeiből felújította a központi iskolaépület egy részét is – mondta el Maksó Éva. – Ez az első fázis, amely az utcai homlokzat felújítását érintette. Az épület 1900-ban épült, majd 1901-ben megkezdődött benne az általános iskolai oktatás. Azóta nem sokszor végeztek renoválást, és tulajdonképpen annyira leromlott állapotban volt már az iskolaépület, hogy elengedhetetlenné vált a felújítása. Első lépésként a homlokzat tatarozása volt a legégetőbb, de hamarosan megkezdődik a renoválás második fázisa. Ez magába foglalja a teljes központi épület felújítását, jóformán a pincétől a tetőig. Ezért a következő iskolaév elé nagy bizakodással nézünk, és félünk is a munka megszervezését illetően, de mindent kibírunk annak érdekében, hogy utána jobb feltételek között dolgozhassunk – közölte az iskolaigazgató.

Az adai Cseh Károly iskola a szerb kormány jóvoltából a következő hónapokban 81 millió dinárt fordíthat a központi iskolaépület felújítására. A beruházás magában foglalja a fűtés korszerűsítését, az elektromos hálózat felújítását, valamint olyan külső és belső építkezési munkálatokat, amelyek az előző felújítási szakasz során nem valósultak meg.