2024. április 26., péntek

A barátkozás és a kreativitás éjszakáján

Szerbia 44 városában és helységében sokan éltek a lehetőséggel, hogy a múzeumokban, galériákban, művelődési intézményekben megtekintsék a kiállításokat, élvezzék a műhelymunkákat és más programokat, amelyeket a 14. Múzeumok Éjszakájára ötlöttek ki a számukra szervezők, művészek.

Jovana Despić tanárnő nyilvános óráját Újvidéken, a Városi Könyvtárban a híres piroti tyilim ihlette: a Milena Marić Ajnštajn Műszaki Középiskola textil- és bőrtervező technikus szakra járó diákjainak egy csoportja padlószőnyeget, asztalterítőt készített. Nem szövőszéken, hanem elnyűtt, pulóverok újrahasznosításával. Apró darabkákra vágták a gyapjút, majd precízen ráragasztották, kitöltötték vele a sperlemezre rajzolt motívumokat.

– Olvasóink itt, a könyvtárban megismerkednek majd a középiskolás fiatalok munkáival, amelyeket kiállítunk, azok pedig eljárva a könyvtárba, tapasztalják, hogy alkotásaikat mások is látják és értékelik – mondta örömmel Danijela Stanković könyvtáros.

Butterer Kiss Márta, a kísérletező művésznő hommage-zsal tisztelgett a nagy előd, Salvador Dalí előtt (kép: Dávid Csilla)

Butterer Kiss Márta, a kísérletező művésznő hommage-zsal tisztelgett a nagy előd, Salvador Dalí előtt (kép: Dávid Csilla)

Sokan megtekintették a Városi Műtárgyértékesítő Galériában Butterer Kiss Márta Nagyapáti Kukac Péter-díjas, nagykikindai születésű, újvidéki képzőművész Nézd te is címmel kiállított, idén festett akvarelljeit –  mindegyiken nagyon fontos a szem, a „nézés” –, továbbá az utóbbi két évben alkotott vicces tökszobrait. Egyes látogatók ott maradtak előadásán, amelyet Salvador Dalí sajátos látásmódjáról és egyik kísérletező technikájáról, a bulletizmusáról tartott. A fantáziadús képzőművész-pedagógus a műhelymunka során segített az érdeklődőknek, hogy elkészítsék saját festményüket.

A Múzeumok Éjszakáján a Szerbiai Francia Intézetben, ahol a gyerekek három éves kortól francia nyelvet tanulnak, a fény (lumiére) témájára a legkisebbek papírból mutatós lampionokat készítettek, közben szórakozva tanulgatták a barkácsoláshoz kapcsolódó papír, vág, olló és más francia szavakat. A szervezőktől hallottunk arról, hogy június 21-én, a zene nemzetközi napja alkalmából szép műsor lesz a városháza dísztermében: négykezes zongoradarabot adnak elő, hogy az óvodások megismerkedjenek a zongorával mint hangszerrel.