2024. április 26., péntek

Csaknem tucatnyian meghaltak egy robbanásban Afganisztán keleti részén

Egy esküvőre utazó család 11 tagja meghalt, miután egy, az út szélén elhelyezett bomba robbant mellettük Afganisztán keleti részén pénteken - közölte egy helyi tisztségviselő. Az eset az Afganisztáni keleti részén található Logar tartományban történt, a 11 áldozat között öt nő, öt gyermek és egy férfi van - közölte Szalím Száleh, a tartományi kormányzó szóvivője. Habár a támadást egyelőre senki sem vállalta magára, Száleh a tálibokat vádolta meg a bomba elhelyezésével.

Szintén pénteken az északkelet-afganisztáni Parvan tartományban egy útszéli bomba robbant egy amerikai katonai konvoj mellett is, a robbanásban senki sem sebesült meg, de az egyik páncélozott jármű lerobbant - mondta Doug High, a NATO által irányított nemzetközi támogató és tanácsadó helyi missziójának sajtótisztje. A sajtótiszt hozzátette, hogy a járművet azóta sikerült helyreállítani, és a konvoj folytathatta útját.
Pénteken kora reggel egy másik kelet-afganisztáni tartományban, Kapiszában a tálibok megtámadtak egy rendőrségi ellenőrzőpontot, és öt rendőrt megöltek - jelentette Kaisz Kaderi, a tartományi kormányzó szóvivője, aki hozzátette, hogy a rendőrség 10 tálib harcossal, köztük két parancsnokukkal végzett.
Csütörtök este egy másik kelet-afganisztáni tartomány, Nangarhar Gháni Khel körzetben egy előretolt állásnál egy rendőr tüzet nyitott alvó társaira, és ötöt megölt közülük. A lövöldözés után a támadó magához vette az áldozatok lőfegyvereit és elhagyta a tett helyszínét - közölte Abdul Vahháb Momand, a körzet kormányzója.
A rendőr alig két nappal azután követte el a támadást, hogy szerdán szintén Nangarhar tartományban fegyveresek támadták meg az állami tévé helyi épületét, és összecsaptak a biztonsági erőkkel. Az incidensben az állami televízió négy alkalmazottja, négy fegyveres és két biztonsági őr vesztette életét, és legalább 17 civil megsebesült, közülük kilencen könnyebben. A szerdai támadást az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet vállalta magára.