2024. április 26., péntek
FELSŐOKTATÁS

A folyamatos támogatás számunkra biztonság

A Tartományi Felsőoktatási és Tudományos Kutatási Titkárság három pályázatán nyert pénzről szóló társfinanszírozási szerződést a tartomány részéről dr. Zoran Milošević felsőoktatási és tudományos kutatási titkár írta alá, ünnepélyesen pedig Igor Mirović tartományi kormányfő adta át a tartományi alapítású felsőoktatási intézmények, szakfőiskolák, valamint a szabadkai és az újvidéki egyetemi központ vezetőinek. A pályázók, az intézmények, az épületeik fenntartására és felújítására, továbbá felszerelésére igényeltek pénzt.

A szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar is sikeresen pályázott – nyilatkozta lapunknak magyar nyelven dr. Josip Lepeš dékán. – A dinamikusan fejlődő intézményt folyamatosan újítjuk, jelen pillanatban az informatikai részleg kapott prioritást. A kért és kapott 620 000 dinárt tíz-tizenkét laptop vásárlására fordítjuk. Ezek tanáraink számára lesznek fontosak, előadások, tudományos munkák előkészítésére, az eddigi táblagépeket pedig a hallgatók fogják használni.

Az elmúlt években is folyamatosan kaptunk támogatást a tartományi titkárságtól. A Tartományi Kormánynak, a felsőoktatási titkárságnak ez a jó munkastílusa számunkra is biztonságot jelent, hisz így tudunk tervezni, és a nagy tervünk egyik részét pályázzuk meg. Évente egy összeg elnyerése hamarosan meghozza az eredményt.

A dékán elmondta, hogy a tanítóképző kar a magyar államtól 1,5 millió eurót (180 millió dinárt) kapott, mivel épületátalakítás van folyamatban. Az építkezés után az új tantermek, az amfiteátrum és a tornaterem bebútorozását tervezik, továbbá technikai eszközök beszerzését és különböző szaklaboratóriumok számára megfelelő eszközök vásárlását a tanítás korszerűsítése céljából. Számításuk szerint erre mintegy 40 millió dinárra lesz szükségük, ezért folyamatosan fognak pályázni Szerbiában és Magyarországon.