2024. április 26., péntek

Az internet jó, de veszélyes is

Igor Jurić: Az eltűnt gyermekek felének a közösségi oldalak használata miatt veszett nyoma

A kereskedelmi, idegenforgalmi és telekommunikációs minisztérium szervezésében útjára indított IT Karaván 02 elnevezésű projektum keretében a biztonságos internetfelhasználásról tartottak tegnap interaktív előadást Szabadkán a helyi Kizúr István és az Ivan Goran Kovačić Általános Iskola diákjai számára a Népkör Magyar Művelődési Központban. A tájékoztató jellegű karaván az idén eddig tíz településen járt, tavaly pedig 15 szerbiai városba látogatott el. A szóban forgó szabadkai oktatási intézmények tantestületének képviselői egy-egy programozható Lego robotot vehettek át ajándékba.

Tatjana Matić: Mindennapjaink elképzelhetetlenek lennének számítógép nélkül, de az interneten veszélyek is leselkednek a gyerekekre (Gergely Árpád felvétele)

Tatjana Matić: Mindennapjaink elképzelhetetlenek lennének számítógép nélkül, de az interneten veszélyek is leselkednek a gyerekekre (Gergely Árpád felvétele)

A zsibongó, léggömbökkel integető gyerekeket Tatjana Matić, a kereskedelmi, idegenforgalmi és telekommunikációs minisztérium államtitkára köszöntötte. Szavai szerint a XXI. század mindennapjai már elképzelhetetlenek lennének számítógép, különféle elektronikus kütyük és internet nélkül. Mint hozzátette, ez így is van rendjén, hiszen a technológia vívmányai mindenki életét megkönnyítik, és nemcsak a szórakoztató jellegű tartalmak elérését teszik lehetővé, hanem a tanulásban is segítségére vannak a fiataloknak. A számítógépek működésének tekintetében nemcsak a programozóknak vagy IT-szakembereknek kell jártasnak lenniük, hanem mindenki másnak, legyen az orvos, tanár vagy bármilyen más hivatás művelője – emelte ki az államtitkár. Tatjana Matić a számítástechnika csínjának-bínjának mielőbbi és minél alaposabb elsajátítására buzdította a gyerekeket, mondván, hogy ezzel egyidejűleg azt is meg kell tanulniuk, mit jelent a biztonságos internetfelhasználás. Az interneten a gyerekekre a legkülönbözőbb veszélyek leselkednek, ezeket olykor még a szüleiknek is nehéz felismerniük – mondta Matić, majd az utóbbi időben nagy közfelháborodást és közaggodalmat kiváltó, Kék Bálna elnevezésű, gyilkos játékról ejtett szót, rámutatván, hogy az ilyen jellegű tartalmakhoz különösen óvatosan kell hozzáállniuk a gyerekeknek.

A folytatásban egyebek mellett Igor Jurić, a projektum együttműködő partnere, a Tijana Jurić Alapítvány alapítója szólt a gyerekekhez, illetve tartott előadást, hogy mire figyeljenek mindenféleképpen oda, amikor a virtuális világban tartózkodnak. Lapunknak nyilatkozva Jurić elmondta, az elmúlt két évben Szerbia-szerte több mint száz iskola több ezer diákjával találkoztak. A beszélgetések során kiderült, hogy a gyerekek meglehetősen keveset tudnak a biztonságos internetfelhasználásról. A problémát tovább fokozza, hogy a diákok számítástechnika tekintetében írástudóbbak a szüleiknél, így a felnőttek jó része nem tud érdemben segíteni gyermekének, nem tud rámutatni az interneten leselkedő veszélyekre – mondta Igor Jurić, hozzátéve, hogy az internet természetesen kiváló dolog, sőt, napjainkban már mellőzhetetlen, ugyanakkor a tudatos és biztonságos felhasználás szabályait mindenképpen el kell sajátítani. Egyes statisztikák szerint világszinten az eltűnt gyermekek felének a közösségi oldalak használata miatt veszett nyoma, mivel nem megfelelő emberekkel kerültek kapcsolatba – derült ki a beszélgetés folytatásában.

Igor Jurić: Az internet tudatos és biztonságos felhasználásának szabályait mindenképpen el kell sajátítani (Gergely Árpád felvétele)

Igor Jurić: Az internet tudatos és biztonságos felhasználásának szabályait mindenképpen el kell sajátítani (Gergely Árpád felvétele)

A Tijana Jurić Alapítvány nem csupán a biztonságos internetfelhasználás témájában aktív. Tevékenységi körükbe tartozik egyebek mellett az emberkereskedelemmel kapcsolatos edukáció. Igor Jurić értékelése szerint az emberkereskedelem igencsak gyakori jelenség, ugyanakkor sokan továbbra sem ismerik fel vagy nem értik, hogy pontosan mit is foglal magába ez a bűncselekmény, és a sajtó sem foglalkozik vele kellőképpen. Hamarosan az eltűnt személyek nyilvántartását és fényképét tartalmazó honlap is elkezd üzemelni, ennek kialakítását szintén az alapítvány kezdeményezte.

– A Büntetőtörvénykönyv módosítását nemrégiben kezdeményeztük. A jelenleg hatályos rendelkezések értelmében Szerbiában a legsúlyosabb büntetés 40 év fegyházi elzárás. Indítványunkkal szeretnénk beemelni a szerbiai jogrendbe az életfogytiglani börtönbüntetést azoknak a bűncselekményeknek az esetében, amikor valaki gyermek, állapotos nő vagy magatehetetlen személy ellen követ el nemi erőszakot, és a támadás az áldozat halálával jár. A módosítási indítványt benyújtottuk a Szerbiai Képviselőháznak, értesüléseim szerint a parlamenti frakciók a jövő héten kapják kézhez. Reméljük, hogy az indítvány parlamenti eljárásba kerül. Ha ez esetleg mégsem történik meg, az alapítvány aláírásgyűjtésbe kezd, így szerezve minél szélesebb társadalmi támogatást az indítványnak. Legalább 500 ezer támogató aláírás összegyűjtésére számítunk abban az esetben, ha a törvényhozás elutasítja indítványunk napirendre tűzését – nyilatkozta Igor Jurić.