2024. április 26., péntek

Támogatás az egyházaknak

Felújítják a temerini plébániatemplom tornyának bádogsisakját

A községi tanács meghozta a döntést a községben működő ortodox és katolikus egyház anyagi támogatásáról. A tanács elfogadta a kijelölt bizottság javaslatát a községi költségvetésben előirányzott támogatási összeg szétosztására a 2017. évre vonatkozóan. A községi költségvetésben összesen 1,6 millió dinárt irányoztak elő az egyházak és vallási közösségek pályázat útján történő támogatására.

A temerini plébániatemplom a rozsdásodó toronysisakkal (Góbor Béla felvétele)

A temerini plébániatemplom a rozsdásodó toronysisakkal (Góbor Béla felvétele)

A temerini Szent Rozália katolikus plébánia a templomtorony felújítására 400 ezer dináros támogatásban részesült. A szőregi ortodox egyházközség a helyi Ostrogi Szent Vasil templom ikonja festésére, valamint húsvét és a templom búcsúja megünneplésére 150-150 ezer dinárt kapott. A járeki ortodox egyházközség Nagyboldogasszony napjának és a templom búcsújának megünneplésére, valamint a parókia földgázzal való fűtésére 150-150 ezer dinárt kapott. A Staro Đurđevó-i ortodox egyházközség a Szent György templom belső festésére, valamint húsvét és a templom búcsújának megünneplésére 300-300 ezer dináros támogatásban részesült.

Ami a temerini Szent Rozália katolikus templom tornyának felújítását illeti, tudni kell, hogy a templom a szabadságharc viharában csaknem teljesen megsemmisült, újjáépítésére 1853-ban került sor, amikor is csak ideiglenes (csonka) torony épült a régi helyére. Ennek átépítése Vondra Gyula plébános szolgálata idején történt 1957-ben.

Az átépítést követő hatvan év időjárási viszontagságai mára már látszanak a bádogos munkán. Bár történt átfestés, a rozsdásodás több helyen is kifejezett és félő, hogy a bádog alatt a torony deszkaborítása is megsérülhet. Egy komolyabb beázás pedig a gerendaszerkezetet is károsíthatja. Ebből a megfontolásból, szakértői javaslatra döntött 2016 novemberében az egyházközség képviselő-testülete a bádogtető, és a torony rozsdás bádogpárkányainak lecseréléséről, a torony díszeinek felújításáról, átfestéséről és az aranyozott kereszt megtisztításáról. A testület bizottságot is kinevezett az árajánlatok begyűjtésére, azok értékelésére, majd a kivitelező kiválasztására és a munkálatok levezetésére. Az elképzelés szerint ez alkalommal nem egyszerű bádogból, hanem sokkal időállóbb vörösrézből készül a torony sisakja, melynek jellegzetessége, hogy a szabad levegőn patina, zöldeskék-barna elszíneződés (nemes rozsda) képződik rajta.

A toronysisak bádogborítását a községi önkormányzat anyagilag támogatja, ám szükség van a jó szándékú hívek adakozására is. A torony átépítéséhez a hívek támogatásaikat a szokásos módon a plébánia hivatalában adhatják át. A munkálatok ideje alatt állványzattal veszik körül a templomtornyot és megteszik a szükséges biztonsági intézkedéseket is. A templom bejárati, keleti felén álló torony 40, az aranyozott kereszttel együtt pedig 43 méter magas.