2024. április 26., péntek

Bevált gyakorlatok megosztása

Műhelymunkát tartottak Szabadkán a migránsok és a menekültek emberi jogairól

A munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai minisztérium és az ENSZ irodájának közös szervezésében csütörtökön a szabadkai Galléria Szállóban A migránsok és a menekültek emberi jogai címmel tartottak műhelymunkát. A rendezvényen részt vett Michel Saint-Lot, az UNICEF szerbiai képviselője, valamint a témakörrel foglalkozó szakemberek Svédországból, Belgiumból és Ausztriából. A mintegy harminc résztvevő a migránsokkal és menekültekkel kapcsolatos, a gyakorlatban bevált bánásmódról beszélgetett.

A migránsok és a menekültek emberi jogainak gyakorlati érvényesítéséről dr. Nenad Ivanišević államtitkárt kérdeztük:

– Ezek a jogok Szerbiában a hosszútávú migráns- és menekültkrízisre vonatkoznak. A jelenlegi migráción kívül Szerbiának hosszú migrációval kapcsolatos történelme van, gondoljunk csak az 1992-es, 1995-ös, 1999-es menekültekre. Országunk mindenkor törekedett arra, hogy mindazoknak az embereknek, akik nem saját akaratukból kerültek országunkba, tiszteletben tartsa az emberi jogait, figyelembe véve a különbözőségeket, legyen szó akár nemzetiségi, szexuális vagy más különbözőségekről – mondta Nenad Ivanišević.

Michel Saint-Lot és Nenad Ivanišević (Fotó: Gergely Árpád)

Michel Saint-Lot és Nenad Ivanišević (Fotó: Gergely Árpád)

Újságírói felvetésre ismét felmerült a migránsok részére épülő lakások témája. Ezzel kapcsolatban az államtitkár elmondta:

– Én csak megismételhetem Aleksandar Vulin miniszter és az Egyesült Államok nagykövetének szavait: az állam dönt arról, mely befogadóközpontok lesznek megnyitva, vagy bezárva. Ettől függetlenül mi halasztás nélkül folytatjuk a migránslakásokra vonatkozó projektünket. Szerbiában jelenleg hét-nyolcezer migráns tartózkodik, Szabadkán a befogadóközpontban pedig 130-an, 140-en vannak jelenleg – mondta az államtitkár.

A migránsok és a menekültek emberi jogai című műhelymunkán több európai állam képviselői is részt vettek. A műhelymunka céljairól és jelentőségéről Nenad Ivanišević a következőképpen nyilatkozott:

– Az összejövetel célja a jó tapasztalatok, bevált gyakorlatok megosztása a menekültekkel és a migránsokkal való bánásmódra vonatkozólag. Több mint harmincan vesznek részt a műhelymunkában, örömömre szolgál, hogy vendégünk Michel Saint-Lot, az UNICEF szerbiai képviselője, valamint Svédország, Belgium és Ausztria is képviseltetik magukat az eseményen. Célunk, hogy véleménycsere által meghallgassuk a külföldi tapasztalatokat, és amennyiben megvalósíthatóak, mi is alkalmazhassuk ezeket, ugyanakkor büszkén mondhatom, hogy mi is beszámolunk a menekültekkel való humánus bánásmódunkról – mondta az államtitkár.

Michel Saint-Lottól, az UNICEF szerbiai képviselőjétől megkérdeztük, véleménye szerint Szerbia hogyan fogadta a migránsválságot.

– Ez a sorban harmadik műhelymunka, több ilyenre is sor kerül a közeljövőben. Fő célja, hogy megerősödjenek az állami közigazgatás és a migránsokat segítő más szervek és intézmények. Ami Szerbia migránsokhoz való hozzáállását illeti, ismételten ki kell hangsúlyoznom, hogy Szerbia az egyetlen ország Európában, amely humánusan viszonyul a migránsokhoz. A mai napon lehetőség nyílik megismerni egymás gyakorlatát, és ezzel összhangban mindenki saját lehetőségeihez mérten alkalmazhatja azokat – mondta Michel Saint-Lot.