2024. április 26., péntek

Gazdag műsor a múzeumok éjszakáján

A Szabadkai Városi Múzeumban játszóház és tárlatmegtekintés, a Kortárs Galériában pedig kiállításmegnyitó várja az érdeklődőket szombaton

A Múzeumok éjszakája – Szerbiai Múzeumok tíz nap 10-től 10-ig című program lassan a végéhez ér. A Szabadkai Városi Múzeumban a múzeumok éjszakájára szombaton 17-től éjfél után egy óráig kerül sor. A műsorról a csütörtökön megtartott sajtótájékoztatón az intézmény igazgatója, Hulló István számolt be:

– A Vajdasági Magyar Képtár, a Vojnich Oszkárt és Petrik Pált bemutató tárlatok, valamint A nevem Munk, Munk Artúr című kiállítás is megtekinthető lesz szombaton. Az idei mottó a Múzeumok vendégségben, ehhez kötődően a Vajdasági Múzeum De kipihentük magunkat… című kiállítása ébreszt nosztalgikus pillanatokat. Csaknem teljesen elkészült a természettudományi állandó tárlatunk, így ebbe is betekintést nyújtunk, a városháza tornya alatti Emléktárgyboltban pedig Basch István színpompás fotókiállítása Olaszországba invitálja az érdeklődőket. Reméljük, hogy idén is sokan ellátogatnak a múzeumba és a társintézményeinkbe – mondta Hulló István.

Bába Anikó múzeumpedagógus a játszóházakról és foglalkozásokról szólt.

– A múzeumok éjszakáján négy foglalkozást tartunk, amelyekre 17.30 és 21.30 óra között kerül sor. Egyiket a De kipihentük magunkat… kiállításhoz kötődően az udvarban tartunk, ahol képeslapokat készítünk kollázstechnikával. A Petrik Pál-kiállítás kapcsán érdekes részletekre hívjuk fel a figyelmet, de igyekszünk Munk Artúr művészetét is jobban megismertetni a fiatalabb generációkkal. Ehhez kötődően könyvjelzőket készítünk és kézimunkafoglalkozást tartunk. A készülő természettudományi tárlaton a jégkorszakról beszélünk, az érdeklődők akár csontokat is foghatnak a kezükbe, de abba is betekintést nyerhetnek, hogyan készül a tárlat – újságolta Bába Anikó.

A Kortárs Galéria szombati műsorát Nela Tonković, az intézmény igazgatója ismertette:

– Rendhagyó módon kiállításmegnyitót tartunk. Maja Rakočević Cvijanov Az a hely című kiállítása 20 órakor nyílik meg. A művész a legújabb művei által a személyiségfejlődést helyezi középpontba, egyik kiállított tárgy pedig interakcióra hívja a résztvevőket. Az emeleten galériánk 55 éves fennállása alkalmából rendezett tárlata várja az érdeklődőket, amely kapcsán 17-től 20 óráig műhelymunkára kerül sor. Érdemes ellátogatni a már megtekintett tárlatokra is, a múzeumok éjszakáján ezeket másképp éljük meg – ajánlja Nela Tonković, aki felhívta a figyelmet a Dr. Vinko Perčić Galéria tárlatára, a Községközi Műemlékvédelmi Intézet vetítésére a Zsinagógában, valamint az Újvidéki Egyetem Műszaki Karának műsorára, amelyet a színházépítkezésen tartanak.

Szombaton gazdag műsorokkal várja a látogatókat egyebek közt a Szabadkai Városi Könyvtár, a Kosztolányi Dezső Színház, a Gyermekszínház, a Lifka Sándor Art Mozi, a Népkör MMK, a Vajdasági Magyar Folklórközpont és a Klein house is.