2024. április 26., péntek

Kétszeres támogatás a Matica srpskának

(fotó: Bozsoki Valéria)*

(fotó: Bozsoki Valéria)*

A Matica srpska 2017. évi munkáját a tartományi kormány társfinanszírozás formájában segíti. Erre vonatkozó szerződést írt alá tegnap dr. Zoran Milošević tartományi felsőoktatási és tudományos kutatási titkár dr. Dragan Stanićtyal, a Matica srpska elnökével.

Az eredményes együttműködés 2005-től valósul meg a Tartományi Kormány és a Matica srpska mint legrégebbi szerb, irodalmi, művelődési és tudományos intézmény között. A Tartományi Felsőoktatási és Tudományos Kutatási Titkárság 12 éve összesen mintegy 80 millió dinárral segítette e patinás intézménynek a szerb nyelv és kultúra megőrzésére irányuló tevékenységét, kiadó tevékenységét, munkájának korszerűsítését, számítógépek és más információs eszközök vásárlását.

Ebben az évben a tavalyi összegnek a kétszeresével, 4 millió dinárral támogatja a társadalmi, természeti tudományos, irodalmi, nyelvészeti folyóirataik, külön kiadványaik megjelentetését és az intézmény tudományos-kutatási projektumait. Ezenkívül 1,5 millió dinárral annak a mellszobornak az elkészítését, amelyet Momčilo Tapavica emlékére fognak emelni. Nemcsak a város, hanem a tartomány szempontjából jelentős ily módon megemlékezni a nádaljai szerb származású teniszezőről, súlyemelőről, kötöttfogású birkózóról, aki az Osztrák–Magyar Monarchia idején Budapesten tanult a Matica srpska ösztöndíjasaként. Bronzérmes lett teniszben az 1896-os olimpiai játékokon. Építészként ő tervezte a Matica srpska épületét.