2024. április 26., péntek

A Bethesda sikerei

Működési engedélyt kapott a fogyatékkal élő felnőttek napközi otthona Topolyán

A topolyai Bethesda Szeretetszolgálat immár tizennégy éve működteti napközijét. A szolgáltatás, amely eddig is magas szinten működött, újabb mérföldkőhöz érkezett, hisz megkapták az engedélyt, amely az új törvények értelmében elengedhetetlen. Szerbiában eddig huszonhárom szervezet rendelkezik működési engedéllyel, és a Bethesda az ötödik ilyen szervezet Vajdaságban. Cipó Rózsa, a Szeretetszolgálat vezetője mesélt a licenc megszerzéséről a Bethesda Zentai úti székházában megtartott sajtótájékoztatón.

A sajtótájékoztatón Huber Varmuzsa Anikó és Cipó Rózsa (Benedek Miklós felvétele)

A sajtótájékoztatón Huber Varmuzsa Anikó és Cipó Rózsa (Benedek Miklós felvétele)

– A 2010-es szociális védelmi törvény és a szociális védelmi szervezetek működési engedélyének megszerzéséről szóló szabályzat kimondta, hogy 2013. május 22-ig minden intézménynek, civil szervezetnek, jogi személynek át kell adnia a szolgáltatására vonatkozó működési kérelmet. A Bethesda a folyamatot 2016 januárjában indította el, és idén február másodikától működési engedéllyel rendelkezik a felnőttek napközi otthona. Az engedély megszerzése tulajdonképpen arról szól, hogy a szakemberek, a munkatársak száma, az épület, a felszereltség, a munkafolyamat megfelel egy olyan követelményrendszernek, amely össze van hangolva az Európai uniós elvárásokkal – fogalmazott Cipó, majd hozzátette – számunkra nagyon nagy jelentőséggel bír és elégedettséggel tölt el bennünket, hogy a maximális, hat évre szóló működési engedélyt szereztük meg, és természetesen a jövőben azon dolgozunk, hogy ezt a szolgáltatást fenntartsuk, illetve tovább fejlesszük.

Cipó Rózsa emellett szót ejtett arról is, hogy a felnőttek napközijének pillanatnyilag három munkatársa van, míg a felhasználók teljes létszáma 12 személy, és az engedély értelmében egy-egy alkalommal 10 felhasználót tudnak fogadni, akik a tapasztalatok szerint az egyes és kettes fokozatú támogatást igénylő kategóriákba tartoznak. Az engedély megszerzése költséges folyamat volt, tudtuk meg Cipótól, aki éppen ezért köszönetet mondott belföldi és külföldi adományozóiknak, valamint arra is emlékeztetett, hogy a helyi önkormányzat és a helyi közösség is kivette a részét a folyamat lebonyolításából.

SZAKSZOLGÁLAT ELTÉRŐ FEJLŐDÉSŰ GYEREKEK SZÁMÁRA

A licenc mellett egy másik szolgáltatással kapcsolatban is pozitív hírekről számoltak be a Bethesda munkatársai. Huber Varmuzsa Anikó gyógypedagógus elmondta, hogy a tavalyi év végén indult Eltérő fejlődésű gyermekek nevelését segítő szakszolgálat elnevezésű programjuk május elején új szakaszba lépett, köszönve a Munkaügyi, foglalkoztatási és szociális minisztérium pályázatának.

– A programot a szülői igények és az oktatási-nevelési intézmények problémái alapján gondoltuk ki. Így két fő problémacsoport rajzolódott ki; az egyik az, hogy az inkluzív oktatásban részt vevő gyerekek az oktatási-nevelési intézményekben tapasztalható szakemberhiány miatt gyakorlatilag megfelelő fejlesztés nélkül maradnak – erre a problémára a szakszolgálat ad választ, amelynek keretén belül egy pszichológus, egy logopédus és egy gyógypedagógus kérésre diagnosztizál és tanácsokat ad a gyerekek nevelését illetően, emellett egyéni fejlesztésekben részesíti a gyerekeket; másrészt az inkluzív oktatás következtében a tanárok, az óvónők és az intézmények szakszolgálatai úgy érzik, hogy magukra maradtak – erre a problémára azt a programot találtuk ki, hogy egy gyógypedagógust teszünk elérhetővé az intézményekben, aki tanácsokat ad és segít kidolgozni a terveket, a módszereket – nyilatkozta Huber Varmuzsa, aki azt is elmondta, hogy a programban eddig 35 gyerek vett részt. A jelen pályázat értelmében a szakszolgálat kilenc hónapos működése van biztosítva, de mint megtudtuk, a Bethesda célja, hogy ezt követően is fenntartsa azt.