2024. április 26., péntek

Huszonhárom embert ítéltek halálra Bangladesben

Egy bangladesi bíróság 23 embert ítélt halálra, akiket azzal vádolnak, hogy még 2002-ben meglincselték négy politikai ellenfelüket, s akik közül többen a legnagyobb ellenzéki erőnek számító Bangladesi Nacionalista Párthoz (BNP) kötődnek.

Vazed Ali Khokan, az ügyben eljáró ügyész az EFE spanyol hírügynökségnek elmondta: a 23 vádlott 2002 március 12-én hívott meg egy elnökségi ülésre négy politikust, mégpedig a jelenlegi kormánypártnak, az Avami Ligának az aktivistáit. "Könyörtelenül, téglákkal verték őket, kettőt közülük a helyszínen megöltek", a másik két aktivista később a kórházban halt bele sérüléseibe - részletezte az ügyész.

A támadók közül 18 ellen még a támadás napján tett feljelentést az egyik elhunyt édesapja, a többi ötöt pedig az esetet követő rendőrségi nyomozás keretében fogták el. Az elítéltek ügyvédje a bírósági döntés után jelezte, hogy fellebbez az ítélet ellen.

A körülbelül 160 milliós lakosú, többségében muszlim vallású Banglades politikailag nagyon megosztott ország. Az elmúlt mintegy negyed század során többnyire Sejk Haszina Vazed, az Avami Liga vezetője, illetve a BNP vezetője, Haleda Zia állt a kormány élén.

Idén januárban 26 embert, közöttük a rendőrség elit terrorelhárító alakulatának 16 tagját ítélte halálra egy bangladesi bíróság 2014-ben elkövetett politikai gyilkosságok miatt.