2024. április 26., péntek
FORMULA–1

Hamilton nagy csatát nyert Vettel ellen

Lewis Hamilton és Sebastian Vettel idei első igazi test-test elleni küzdelmét hozta a Spanyol Nagydíj, amellyel a Formula–1 megérkezett Európába, és ezzel párhuzamosan az első jelentős fejlesztések is felkerültek az autókra.

A hétvége kezdete előtt a Mercedes átalakulásának jártak csodájára a legtöbben, hiszen a szűkebb orrkúp mellett több látható újítás jelent meg a W08-as modellen, ám fegyverkezési verseny ide vagy oda, az élmezőnyben változatlanok maradtak az erőviszonyok. Ez azt jelentette, hogy tovább folytatódott a Mercedes és a Ferrari kiélezett versenyfutása.

A pole-t Hamilton szerezte meg, ám a mellőle induló Vettelnek sikerült őt lerajtolnia, így az első bokszkiállásokig a német vezette a mezőnyt. Már a futam első kanyarja követelt azonban néhány vezéráldozatot: Valtteri Bottas hozzáért Kimi Räikkönen autójának hátsó kerekéhez, ezzel meglökte a Ferrarit, amely a külső íven próbálkozó Max Verstappen Red Bulljának ütközött, utóbbi két autó pedig az eltört felfüggesztés miatt azonnal kiesett. Később azonban Bottasnak is kijutott a bajból: a versenytáv második felébe lépve motorhiba miatt kényszerült kiállni a két héttel ezelőtti futamgyőztes, így elbúcsúzhatott biztosnak tűnő harmadik helyétől.

Az élen azonban Vettel és Hamilton az egész futamon át tartó gigászi harcot vívott, amely ezúttal nem is csak a taktikáról szólt, hanem tényleges csata is kialakult közöttük. Kétkiállásos stratégiájukat eltérően alakították, hiszen az utolsó szakaszra Hamiltonnak voltak lágyabbak a gumijai, a vezetést viszont még Vettel őrizte. A páros először akkor került centikre egymástól, amikor a német utolsó kerékcseréje után éppen a brit mellé tért vissza a pályára, és egy virtuális biztonsági autós szakasz segített ledolgozni néhány másodperces hátrányát. A Ferrari-pilóta ekkor még elöl tudott maradni, ám Hamilton tapadt rá, és öt körrel később sikerült is kiviteleznie az előzést a célegyenes végén, az állítható hátsó szárny segítségét is igénybe véve. A verseny végére hallhatóan kimerült brit fontos ütközetet nyert riválisával szemben, és ezzel hat pontra zárkózott fel a pontversenyben.

Miután a Ferrari és a Mercedes is elveszítette egyik autóját, Daniel Ricciardo az idén először felállhatott a dobogóra, öröme azonban nem volt felhőtlen, hiszen a Red Bull lemaradása a látottak alapján csak nagyobbra nőtt az élen álló két istállóhoz képest. A kieséseknek is köszönhetően nagyot szakított azonban a Force India, hiszen két pilótájuk a 4-5. helyen jött be, de megsüvegelendő Pascal Wehrlein 8. pozíciója is, aki a tavalyi Ferrari-motorokat használó (és mint nemrég kiderült, jövőre Hondára váltó) Sauber idei első pontjait szerezte meg.

A Spanyol Nagydíj végeredménye: 1. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 1:35:56,497, 2. Sebastian Vettel (német, Ferrari) +3,4 másodperc hátrány, 3. Daniel Ricciardo (ausztrál, Red Bull) +1:15,8, 4. Sergio Pérez (mexikói, Force India) +1 kör, 5. Esteban Ocon (francia, Force India) +1 kör, 6. Nico Hülkenberg (német, Renault) +1 kör, 7. Carlos Sainz (spanyol, Toro Rosso) +1 kör, 8. Pascal Wehrlein (német, Sauber) +1 kör, 9. Danyiil Kvjat (orosz, Toro Rosso) +1 kör, 10. Romain Grosjean (francia, Haas) +1 kör stb.

A világbajnokság állása, pilóták: 1. Vettel 104 pont, 2. Hamilton 98, 3. Bottas 63, 4. Räikkönen 49, 5. Ricciardo 37, 6. Verstappen 35, 7. Pérez 34, 8. Ocon 19, 9. Massa 18, 10. Sainz 17 stb.

Csapatok: 1. Mercedes 161 pont, 2. Ferrari 153, 3. Red Bull 72, 4. Force India 53, 5. Toro Rosso 21, 6. Williams 18, 7. Renault 14, 8. Haas 9, 9. Sauber 4.