2024. április 26., péntek

A fák ihletésére

A tánc, a zene és a képzőművészet találkozik az Imago Sonus című előadásban, amelyre 19-én kerül sor a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban

A Nyári Mozi Színházi Közösség új előadását, az Imago Sonust e hó 19-én, 19.30-kor láthatják az érdeklődők a Kosztolányi Dezső Színházban. Az előadás létrejöttéről Döbrei Dénes szólt a pénteki sajtótájékoztatón.

– A Nyári Mozi Színházi Közösség ez évre tervezett munkájának nagy részét kénytelen lemondani, mivel a város nem igazán támogatott bennünket, a pályázataink nem nyertek. Ennek ellenére az előadásainkat megpróbáljuk létrehozni. Az Imago Sonus Tolnai Ottó költő képsorozata alapján készül, középpontjába a fákat helyezzük. Valójában egy előadássorozatról van szó, amelynek előző részére tavaly márciusban került sor Ninkov Kovacsev Olga kezdeményezésére, a Szabadkai Városi Múzeumban. Akkor Edita Kadirić volt a vendégünk. Terveink szerint minden alkalommal egy új bemutatót láthatunk, ugyanis egy festővel megbeszélt téma alapján készülnek az előadások. Nem kifejezetten színházi térben képzeltük el ezeket az előadásokat, játszódhatnak máshol is, akár kiállítótermekben is. Minden alkalommal az előadás ahhoz a személyhez fűződik, aki a képet alkotja, ebben az esetben Tolnai Ottóhoz – hallottuk Döbrei Dénestől.

Az előadás zenei résztvevője, Jasna Jovičević szerint ebben a produkcióban nagyon fontos az improvizáció.

– Ezek az előadások sohasem lehetnek egyformák, függnek a képektől, a helyzettől, a belső inspirációtól. A zene válaszol a mozdulatokra, a mozdulatok a képekre, így valamiben mindig másmilyen lesz – mondta Jasna Jovičević.

A mozgásban Döbrei Dénes partnere ezúttal is Varga Heni lesz.

– A színház egy élő lüktetés, ezt tapasztalom ebben az összművészeti kísérletben is, amelynek minden résztvevője egyenrangú. Ez esetben Tolnai Ottótól ered az, amit lüktetünk. Az előadás során megtörténik a kommunikáció, ami nagyon fontos a mai világban. Fontos megosztanunk azt, ami belőlünk ered, ami bennünket éltet – véli Varga Heni.

Az előadást Tolnai Ottó képei ihlették.

– Nagy ajándék ez számomra, hiszen a festészetemet nem is annyira a nyilvánosságnak, inkább magamnak csináltam. Egyszer egy fűszálat kezdtem el rajzolni, azután rájöttem, hogy füvet rajzolni nem egyszerű. Később jött a bokor, majd pedig a fa. Úgy éreztem, hogy egy érzékeny kapcsolat alakult ki a papír és a zöld festék között, mintha klorofillal festettem volna. A fáknak direkt az éggel van kapcsolatuk, mindig is nagyon fontosak voltak számomra. Szerettem volna ezt egy könyvbe összefogni, 170 változatot csináltam erre a fára, szinte önkívületben két-három nap alatt, és utána teljesen kimerültem. Nagyra becsülöm Dénesék munkáját, hogy a lassan holtpontra jutó helyzetünkben is művészetet produkálnak. Nagyon örülök, hogy ehhez hozzájárulhatok – fejtette ki Tolnai Ottó, aki azt is elmondta, hogy mostanában a menekültekkel, a migránsokkal foglalkozik egy hosszabb prózakönyvben.

Az előadást az NKA támogatja.

A sajtótájékoztatón bejelentés hangzott el egy hamarosan sorra kerülő jótékonysági akcióról is: Döbrei Dénes és Varga Heni június 8-án játsszák a Five for Two felújított előadásukat, amelynek bevételét, a Kosztolányi Dezső Színház jóvoltából, Boros György szabadkai grafikus műtétjére ajánlják fel.