2024. április 26., péntek

Hetven év után a szülőföldön

A Zombor melletti haraszti (Rasztina) Helyi Közösség meghívására szombaton mintegy negyven magyarországi személy látogatott a településre, a második világháború végén átköltözésre kényszerült csángók leszármazottai, akiknek szülei ebben a faluban éltek, és utódaik pedig eddig nem látták felmenőik egykori otthonát.

A vendégek Pécs környékén letelepedett családok sarjai, akik örömmel tettek eleget a meghívásnak, sőt, gyermekeiket, unokáikat is elhozták az emlékező kirándulásra.
A zombori Megyeházán Jankovich Szilárd, a nemzeti kisebbségekkel és vallási közösségekkel megbízott városi tanácsos fogadta a vendégeket, ahol kifejtette:
– A mai nemzetközi találkozó jelentősége, hogy a harasztiak és az onnét elüldözött, másodszor hazát vesztett csángók végre találkoztak. Kezet foghattak egymással a falu lakosai és az onnét távozni kényszerültek. A Magyarországról érkezett vendégek hét évtized után most láthatták először szüleik szülőföldjét, egy rögöt is elvihetnek sírjukról, amit ft. Drobina Gábor haraszti származású, Zomborban szolgáló káplán mutatott meg a vendégeknek. Bízom benne, hogy a mai találkozó a következőkben a megértés és a jó kapcsolatok jegyében folytatódik – tette hozzá Jankovich.
A vendégek elsőként a zombori Városházán Milan Vojnović helytörténész vezetésével megtekintették Eisenhut Ferenc A zentai csata című monumentális festményét, szavait Milenko Radić, a magyar közmédia szerb nyelvű rádióadásának munkatársa fordította magyarra.
A zombori kirándulást követően, a Szent István templom megtekintése után a magyarországi csángó vendégek Harasztira utaztak, ahol meglátogatták a templomot, majd a temetőt, ahol sokuk felmenője nyugszik. A helybeliekkel közösen elköltött ebéd után a csoport Bajmokra, majd Szabadkára utazott, ahonnét a látogatás végével hazatértek.