2024. április 26., péntek

Elkészült a Kishegyes–Njegoševo–Csíkér-csatorna tervezete

Bemutatták Topolyán a Kishegyes–Njegoševo–Csíkér-csatorna kiépítéséhez kapcsolódó területrendezési tervet. A projekt megvalósulása esetén mintegy 1200 hektárnyi szántóföldi művelés alatt álló terület válna öntözhetővé. A csatorna teljes hossza 11,3 kilométer, ebből 7,3 kilométernyi húzódik majd a topolyai község területén.

Hasonló, úgynevezett fóliás technológiát terveznek felhasználni, mint a Kúla–Kishegyes-csatorna építésénél (Tóth Péter felvétele)

Hasonló, úgynevezett fóliás technológiát terveznek felhasználni, mint a Kúla–Kishegyes-csatorna építésénél (Tóth Péter felvétele)

A Vajdasági Városrendezési Intézet által készített részletes területrendezési tervet Mina Miličić mesterfokú okleveles architekta, építészmérnök, a projektum fő és felelős tervezője, Dragan Morača építésztechnikus segítségével ismertette a megjelent érdeklődők előtt. Az ismertetőben elhangzott, hogy a csatorna kiépítésével a svetićevói víztározóban tárolt vízmennyiség hozzáférhető lesz az érintett területek földművelői számára, öntözési célokra. Ugyanakkor a Kishegyes–Njegoševo–Csíkér-csatorna déli végpontján, a Kishegyes és Szeghegy közötti keleti határrészben tervezett víztározónál is lesz szivattyúállomás. Ennek a teljes projektnek a megvalósítása lehetővé teszi a víz mindkét irányban történő továbbítását, a helyzetnek és az igényeknek megfelelően. Morača azt is elmondta, hogy a csatorna mintegy 73 hektárt foglal el, ugyanis 30 méteres sávot irányoztak elő, de hogy valójában a csatorna hol milyen széles lesz, az sokban függ az adott hely terepi viszonyaitól is. Azt is elmondta, hogy a vadállatok csatornába fulladásának megelőzésére, folyamatosan lépcsőzetes partszakaszt terveznek kialakítani, ahol az esetleg vízbe csúszott vadállatok ki is tudnak mászni a csatornából. Az autóutat és a határutakat metsző helyszíneken hidakkal és egyéb hidrotechnikai megoldásokkal segítik az átjárhatóságot.

Saša Srdić, a községi képviselő-testület elnöke a tervezettel kapcsolatban elmondta, hogy a projekt megvalósulása esetén a község keleti területein található mezőgazdasági földterületek jó része öntözhetővé válik. Ez azért fontos, mert az utóbbi időben a csapadékeloszlás ezeken a területeken nagyon szeszélyes és változó. Az öntözés lehetőségének megteremtése viszont biztonságossá és jövedelmezőbbé tenné a növénytermesztést, ami az egész közösség érdekeit szolgálná. A kivitelező, illetve a projekt hordozója a Vajdaság Vizei Közvállalat.

A részletes területrendezési terveket a prezentációt követően – a törvényes előírásokkal összhangban – közszemlére bocsátották. Megtekinthető a Topolyai Községi Közigazgatás Építésügyi Lakásgazdálkodási Mezőgazdasági Kommunális és Környezetvédelmi részlegének irodájában, a Tito marsall utca 30. alatt, munkanapokon 8 és 15 óra között, egészen május 27-ig. Elektronikus formában is elérhető a tervezet a www.btopola.org.rs weboldalon. Az illetékes községi bizottság nyilvános ülésére július 9-én14 órai kezdettel kerül sor a képviselő-testület nagytermében. Az esetleges észrevételeiket a magán- és jogi személyek írásos formában nyújthatják be.