2024. április 26., péntek

Apa és lánya a vágtán

A kishegyesi Cékus családból ketten is indulnak a Vajdasági Vágtán – A ló iránti szenvedélynek összetartó ereje van

A Vajdasági Vágta közeledtével egyre több szó esik a lovakról és a lovasokról, de vannak olyanok is, akiknek a mindennapjait is a lovak töltik ki. Ilyen a kishegyesi Cékus család is, ahol mindenki igen komolyan veszi a lótartást. Szívügyüknek tekintik a lovassportot, és az idei évben Árpád, a családfő, valamint fiatalabb lánya, Noémi is indulnak a Vajdasági Vágtán. Árpád Bácsfeketehegyet fogja képviselni, Noémi pedig Kishegyest.

A LÁNY

Noémi és Fickó (kép: Lakatos János)

Noémi és Fickó (kép: Lakatos János)

Noémi jelenleg a topolyai Mezőgazdasági Középiskolába jár, állat-egészségügyi technikusi szakon. Az idei évben végzős, és sportegyetemre szeretne tovább menni, de a távlati terv az, hogy továbbképezze magát lovasedzőnek. Nem véletlen ez a terv, hiszen Noémi négyéves kora óta lovagol. Először pónikon kezdte, majd kapott egy saját lovat. Mára négy lova van, de az első pónija, Pongó is még mindig megvan. A lány korábban távlovaglással foglalkozott, de az utóbbi időben, részben a vágtának köszönhetően, elkezdték érdekelni az ilyen jellegű versenyek.

Az V. Vajdasági Vágtán Noémi Fickó nevű lovával fog részt venni. Fickó már csikó kora óta Cékuséknál nevelkedett, és nagyon jó összhang alakult Noémi is közte. A felkészülés a versenyre ló és lovas részéről sok időt igényel. Noémi iskolás, épp ezért össze kell hangolnia a tanulással, főként, hogy az érettségire készül. Őszintén bevallotta, hogy jelenleg több időt tölt a vágtára való felkészüléssel, mint tanulással, de ez nem jelenti, hogy hanyagolná az iskolát. A vágtára édesapjával közösen edzenek, és lovaik is összeszoktak. Arra kérdésre, hogy mi lesz, ha ellenfélként találkozik apjával a pályán, Noémi azt válaszolta, hogy reméli, külön futamba kerülnek.

A kishegyesi lány első alkalommal vesz részt a vágtán, akárcsak Fickó. Már tavaly is szeretett volna indulni, de még nem töltötte be a 18. évet. A mostani konkurencia nagy részét ismeri, de van egy-két ló, amelyről keveset tud. A fiatal lovas szeretne bejutni a döntőbe, de nem a győzelem számít neki, hanem a tapasztalatszerzés.

– Részemről a vágtán való részvétel már nyereség, mivel megmutathatjuk, hogy mi is vagyunk, és hogy mit tudunk. Ez egy nagyon jó tapasztalatszerzés számunkra – fogalmazott Noémi.

AZ APA

Árpád és Gádzsó

Árpád és Gádzsó

Árpád olyan különleges helyzetben van, hogy nem szüleitől örökölte a lovak iránti szenvedélyt, hanem idősebb lányaitól vette át. Idősebb lánya, Lenke volt az első lovas a családban, és sikerült mindenkit „megfertőznie”. Árpád relatíve későn, negyvenéves korában kezdett lovagolni. Saját bevallása szerint mostanra érte el a „haladó” szintet. Idáig minden vágtán részt vett, sőt, első évben a szervezésben is benne volt. Az eredmények sem maradtak el, második évben negyedik lett, a harmadik évben pedig sikerült a második helyet elérnie. Budapesten a Hősök terén két alkalommal lovagolhatott, mivel amikor negyedig lett, akkor az első visszalépett, így ő is mehetett a Nemzeti Vágtára.

– Nagy élmény Budapestre eljutni, minden pénzt megér. Most is igyekszünk, és külön büszke vagyok arra, hogy lányom is részt vesz a vágtán. Próbálom segíteni, amiben tudom, mert számára ez óriási élmény lesz – mondta Árpád.

Az esélyekről beszélgetve a családfő úgy látja, hogy sem ő, sem lánya nem tartoznak a favoritok közé, mivel a tavalyi győztes ló osztályon felüli, és az idén is indul. Ráadásul egy profi zsokét válogattak mellé, ami elégé ellehetetleníti az amatőr indulókat, véli.

Árpád az idei évben Gádzsó nevű lovával indul, és ez lesz a harmadik közös vágtájuk. Három éve vele csípte meg a második helyet, tavaly viszont az előfutamban rávert a későbbi második helyezett. Az idén Gádzsó és Árpád is jó formában vannak. Meglátása szerint a lovat, a képességeihez mérten, maximálisan felkészítették. Ami az elvárásokat illeti, idén is szeretne bejutni a döntőbe, de ez nagyban függ attól, hogy kivel kerül össze az előfutamban.

Természetesen nem az eredmény számít, mert a Cékus családban a ló szenvedély. Árpád viccesen úgy fogalmazott, hogy amit keresnek, azt a lovakra költik el. A családfő szerint a család miatt fontos számára a ló.

– A lányok kezdtek lovakkal foglalkozni, és az alakította úgy, hogy ez a dolog összeköt bennünket. Mondhatni: az egész családot összetartják a lovak, mivel az idősebb lányom, Lenke, lovagoltatással foglalkozik, a kisebbik lányom és én versenyzünk, a feleségem, Jutka pedig háttért biztosít, és a kishegyesi lovasklubban vállal aktív szerepet – mondta el Árpád.