2024. április 26., péntek

A 450 éves csíksomlyói búcsú

A Világutazók 2017 című sorozat keretében szerdán este a Zentai Alkotóházban Németh Éva A 450 éves csíksomlyói búcsú című, képvetítéssel egybekötött ismeretterjesztő előadását tekinthettük meg a csíksomlyói zarándoklatról.

Fotó: Szögi Csaba

Fotó: Szögi Csaba

A csíksomlyói búcsú a székelyek 1567-ben kezdődött, katolikus hitük megvédéséért hálát adó fogadalmi zarándoklata, amely 1990-től kezdődően – a Ceaușescu-rezsim alatt betiltották – mára az összmagyarság egyik legjelentősebb keresztény eseményévé vált. A búcsú a magyar katolikus és keresztény hívők által minden év pünkösdjén, több százezer résztvevő jelenlétében megtartott rendezvény az erdélyi Csíksomlyó kegytemplomában és szabadtéri szentmise a közeli Kissomlyó-hegy és Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben.

Az est elején Németh Éva földrajzi és történelmi szempontok alapján is felvázolta a témáját. A Hargitához közeli Csíksomlyó elhelyezkedésének köszönhetően garancia volt arra, hogy már csak a bemutatott fotók láttán is biztosan elfogja a szemlélőt az áhítat, s mivel egész Erdély meseszép, nem volt ez másként a zarándoklatot bemutató képek esetében sem.

Ami a történeti áttekintést illeti, az előadó mesélt a ferencesek által és a székely hívek segítségével 1444-ben itt felépített templomról, később az unitárius egyház kizárólagos uralmáról és a katolikus papok elűzéséről, János Zsigmond sikertelen hadjáratának legendájáról, mely után a térségben teljessé vált a vallásszabadság – ennek emlékére kezdődött a búcsújárás Szűz Mária tiszteletére –, valamint a török-tatár dúlásról, amikor itt minden hamuvá vált, kivéve egy Mária-szobrot és egy Szent Antal-oltárt.

Végezetül Éva az esemény újabb kori történetét és az ehhez kötődő saját emlékeit, tapasztalatait osztotta meg velünk, idézeteket olvasva föl a vonatkozó irodalomból is, és sűrűn ábrázolva mindezt fényképekkel a napi 40 kilométert zarándokló keresztaljákról, a zarándokvonatokról, s nem utolsósorban a helyszínen összesereglő hívek színes tömegéről.