Sokat tanultak egymástól, visszavágynak Doroszlóra

Eredményes cserediákprogram a Kosztolányi Dezső Céltársulás szervezésében

L. Móger Tímea

2017. május 16., 18:32 >> 2017. május 21., 07:42

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

A pécsi székhelyű Kosztolányi Dezső Céltársulás szervezésében zajló cserediákprogram keretében a doroszlói Petőfi Sándor Általános Iskola tanulói, munkatársai, a Kuckó Gyermeksarok civil szervezet, Pelt Ilona elnök támogatásával viszonozták a pécsi Jókai Mór Általános Iskola tanulóinak áprilisi vendéglátását.

A gyerekek két tanítónő, Eső Veronika és Balogh Enikő kíséretében május 9-én érkeztek Doroszlóra. A helyi közösségben Gellér Magdolna tanácselnök asszony, Klemm Valéria iskolaigazgató és a vendéglátó szülők, gyerekek fogadták a tizenkét fős csoportot. A helyi közösség ajándékcsomaggal kedveskedett a vendég gyerekeknek. A közös tanulás és rekreáció csaknem egy hétig tartott.
A Pécsről érkezett cserediákok és doroszlói társaik együtt tanultak a Petőfi Sándor Általános Iskolában. A délutáni közös programok alkalmával megtekintették Fehér Ferenc, doroszlói kötődésű költő emlékházát. Brindza Ildikó magyartanár kalauzolta a csoportot. A Szentkút utcán kisétáltak a Mária, Keresztények Segítsége Egyházmegyei Kegyhelyre. Ott ft. Verebélyi Árpád főesperes, a Doroszló-Szentkút igazgatója ismertette a hely történetét. Mindeközben a helyi pedagógusoknak és művelődésszervezőknek köszönhetően elkészült a terep a nyárson sütéshez. A Duna–Tisza–Duna-csatornapart és a Szentkút közötti zöldövezet adta minden örömet kiélveztek, együtt játszva helyiek és vendégeik. Május 11-én zombori kiránduláson vettek részt. A megyeházán Pribilla Attila segédpolgármester által ismerkedtek meg a város történelmével, megtekintették a Zentai csatát ábrázoló festményt. A Laza Kostić Kulturális Központ munkatársa, Szitás Mária tárlatvezetésével a Laza Kostić Képtárban megismerkedtek az Újvidéki Képzőművészeti Akadémia tanárainak alkotásaival. A csoport részt vett a Herceg János akadémikus író születésének évfordulója alkalmából szervezett megemlékezésen, majd a Zombori Városi Múzeumban tettek sétát. A programok között volt alkalom fagyizásra, sétára és a Bieliczky Károly Városi Könyvtár támogatásának köszönhetően szendvicsezésre is. Az együttlét utolsó napján a Nagy Kati néni- tisztaszobát tekintették meg. Azt követően a Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület néptánccsoportja és annak vezetője, Radics Leonóra közreműködésével táncház alkalmával ismerkedtek a helyi autentikus tánclépésekkel és a Csernicsek fivérek vezette zenekar népi fúvós zenéjével. Király Szilárd, az egyesület elnöke mondott köszöntőt, Varga Hanna, ifjú népdalénekes doroszlói népdalokat adott elő. A művelődési egyesület jóvoltából eredeti doroszlói csirkepaprikást vacsoráztak. A desszert születésnapi torta volt, amellyel az együtt töltött időszak születésnaposait köszöntötték fel. A közös tánc, a mulatozás estébe nyúlt.
Klemm Valéria igazgatónő a cserediáknapok összegzéseképp elmondta, a helyi intézmények, civil szervezetek, tanárok, szülők, gyerekek (nemcsak a fogadók, hanem az iskola minden tanulója is), a falu lakossága egyaránt befogadó és készséges volt a programmal kapcsolatban és annak során. A tanulók gördülékenyen tanultak és barátkoztak együtt. Áprilisban, amikor a doroszlóiak töltöttek egy hetet Pécsen, már volt alkalom összecsiszolódni, most Doroszlón elmélyültek ezek a kapcsolatok.
Böröcz Nóra, Hortolányi Kitti Kata és Zsidai Zsófia Rufina pécsi diákok azt nyilatkozták, rendkívül megérintette őket az itteni barátságos családias hangulat, a befogadóknál, az iskolában és a faluban sétálva. Tapasztalataik szerint az itteni kis létszámú osztályok megkönnyítik a tananyag átadását és befogadását. Visszavágynak majd Doroszlóra, már szövődnek a tervek, hogy a nyári szünidőben egyénileg újból ellátogatnak a nyugat-bácskai településre, itteni barátaikhoz. A két oktatási intézmény is hosszú távú kapcsolattartást tervez, akár testvériskolai szinten is.


!A cikkhez nem kapcsolódik más írás.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége