2024. április 26., péntek
BIRKÓZÁS

Egy évben kilenc hónap edzőtáborban

Zentán és Újvidéken is fogadták Frísz Krisztiánt, az újvidéki birkózó-Eb aranyérmesét és a kontinensbajnokság résztvevőit

A zentai önkormányzatban tegnap fogadták Frísz Krisztiánt, a vasárnap véget ért birkózó-Eb aranyérmesét és társait: Nemes Viktort, Nemes Mátét, Nagy Tamást és Báló Petart.

Ceglédi Rudolf, a község polgármestere üdvözölte a zentai születésű, a nagybecskereki klub színeiben versenyző birkózót és társait, illetve a községi sportszövetség és a helyi birkózóklub képviselőit. A fogadáson Ceglédi hangsúlyozta, hogy Frísz és társai az Újvidéken megrendezett Eb-n tovább öregbítették a város birkózósportjának és magának Zentának a hírnevét, s bebizonyították, hogy milyen kiváló nevelőmunka folyik a helybéli birkózóklubban.

A polgármester gratulált Frísznek, s hangot adott abbéli reményének, hogy Zenta is egy erősebb felnőttcsapattal tud nekivágni az országos bajnokságnak.

A zentai birkózók a város és a sportszövetség vezetőivel

Frísz megköszönte a szerbiai sportminisztériumnak, az országos birkózószövetségnek, a klubjainak, edzőinek és edzőpartnereinek, hogy segítettek neki a bajnokságra való felkészülésben, s megszerezhette az aranyérmet.

Nagyon hosszú, lemondásokkal teli út vezetett az európai aranyéremig – mondta, s hozzátette, hogy az év tizenkét hónapjából kilencet különböző edzőtáborokban töltöttek, távol a családtagjaiktól és a barátaiktól, s ez immár tizenöt éve így zajlik.

Az élsportolókat Popov Danilo, a községi tanács sporttal és ifjúsági ügyekkel foglalkozó tagja is köszöntötte, s kiemelte, hogy a sportszövetség és az önkormányzat eddig is támogatásban részesítette a zentai sportolókat, így a birkózókat is, s kiemelte, hogy Frísz eredménye kiváló szakmai munka és hagyomány eredménye.

„Szerbiának birkózásban ez a hatodik Európa bajnoki címe, vagyis nem olyan könnyű ilyen sikert elérni” – mondta Bicók Róbert, a Zentai Sportszövetség elnöke, aki az összejövetelen beszélt a zentai birkózók jövőbeni lehetőségeiről is.

Zörgő László, a Zentai Birkózóklub vezetőedzője kihangsúlyozta, hogy ennyi válogatott sportolóval nagyon kevés klub dicsekedhet, mint a zentai klub, s elújságolta azt is, hogy a közeljövőben, a belgrádi korosztályos Európa-bajnokságon a legfiatalabbak is alkalmat kapnak a megmérettetésre, s ezen a versenyen is indulnak majd zentai birkózók. A kilátásokkal kapcsolatban Zörgő megjegyezte, hogy egy edző mindig is bízik az érmekben, de serdülők kategóriájában először rendeznek kontinensbajnokságot, s majd kiderül, hogy mire lesz képes a zentai gárda. A vezetőedző beszámolt arról is, hogy az Európa-bajnokságot követően Báló Petar is bekapcsolódik az edzői munkába, s megjegyezte, hogy nem ártana, ha Zentán is több edzőt tudnának alkalmazni, s így az új birkózónemzedék képviselői is öregbíteni tudnák a város hírnevét.

Zenta után Újvidéken fogadták Frísz Krisztiánt. A 33 éves bajnokot Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke és Vladimir Batez tartományi sport- és ifjúsági titkár látta vendégül, a találkozón jelen volt Nemes Viktor, Frísz válogatott csapattársa, Milorad Dokmanc szövetségi kapitány, Željko Trajković, a birkózó-szövetség elnöke és Slavoljub Piper, a Szerb Karate Föderáció elnöke. A küzdősportok sikeres képviselőinek szentelt összejövetelen a karatésokat Sanja Cvrkota és Slobodan Bitević, Eb-bronzérmesek képviselték.

Mirović kijelentette, sportolóink bizonyították, hogy van mire büszkék lennünk, valamint kiemelte, a hazánkban kevésbé népszerű sportágaknak is ugyanolyan figyelmet és forrást kívánnak biztosítani a jövőben. Trajković az újvidéki Eb gördülékeny szervezését hangsúlyozta, Batez pedig rámutatott, a sikerek mögött komoly tudományos és szervezési munka áll.

Frísz Krisztiánt bajnoki címéről kérdeztük: „Most egy kicsit fáradt vagyok. Nagyon jó érzés Európa-bajnoknak lenni, nagyon örülök, hogy sikerült nyernem. Nagyon sokat köszönhetek a birkózó-szövetségnek, az edzőimnek, a szurkolóimnak” – mondta Frísz, aki elmondta, mindent beleadott a felkészülésbe, érezte, hogy jó lehet egy éremre, de aranyra nem számított: „Nagyon örülök, hogy a döntőben sikerült megvernem a bolgár fiút. Az edzőim szerint ezen az Eb-n, azon belül is a döntőben birkóztam legjobban, régen láttak ennyire erősnek”.

Az Európa-bajnok szerint néhány hetes pihenőt kaptak, utána pedig azonnal kezdik a felkészülést az augusztusi párizsi világbajnokságra, de a fő cél számára a tokiói olimpia.