2024. április 26., péntek

Fabrizi váltja Davenportot

Már hónapok óta folyik a találgatás, ki követi majd Michael Davenportot az Európai Unió szerbiai delegációjának vezetői tisztségén. Úgy tűnik, erre a legesélyesebb az olasz Sem Fabrizi, aki gazdag diplomáciai karrierre tekint vissza.

A Politiko hírportál információi szerint Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője 43 új nagykövetet nevezett ki, köztük van Fabrizi is, akit az EU szerbiai delegációjának vezetői jelöltjeként nevezett meg.

A hírportál rámutatott, hogy Fabrizi Mogherini bizalmát élvezi, ugyanakkor kulcsfontosságú szerepet játszik a nyugat-balkáni régióban jelentkező feszültségek követésében, illetve Szerbia EU-csatlakozási szándékának figyelemmel kísérésében. Ahhoz, hogy Fabrizi kerüljön Davenport helyére, a többi tagállam kormányának támogatása is szükséges.

Sem Fabrizi 2013 óta Ausztráliában és Új-Zélandon vezeti az EU-delegációt. Karriere során volt már az Európa Tanács Ázsiával, a Közel-Kelettel és Észak-Afrikával megbízott tanácsadója, továbbá az olasz kormányfő EU- és ázsiai tanácsadója is. Dolgozott az Európa Parlamentben, de a Kereskedelmi Világszervezetnél is, Kínában pedig az olasz nagykövetség gazdasági és kereskedelmi kérdéseivel volt megbízva.