2024. április 26., péntek

Belehalt sérüléseibe a líbiai szerb nagykövet

Oliver Potežica, Szerbia líbiai nagykövete a napokban Tunéziában súlyos közlekedési balesetet szenvedett az üdülőváros, Szúsza (Sousse) közelében. Tegnap az ottani kórházban belehalt sérüléseibe.

Potežica szolgálati úton volt Tunéziában, hogy olyan ügyeket intézzen, amelyek fontosak a líbiai nagykövetség működéséhez, amikor balesetet szenvedett.

Oliver Potežicának nem ez volt az első balesete, 2015-ben megtámadták azt az autókonvojt, amelyben ő is utazott. Ekkor két munkatársát, Slađana Stankovićot és Jovica Stepićet elrabolták. Mindketten abban az légitámadásban vesztették életüket, amelyet a múlt év februárjában az amerikai légierő a Szabrata városa közelében levő dzsihadista állások ellen indított.

Akkor a szerb külügyminisztérium külön munkacsoportot alakított, amelynek az lett volna a feladata, hogy feltárja ennek az esetnek a körülményeit, ám a kutatás eredményeit még nem hozták nyilvánosságra.

Potežica 1953-ban született Prijepoljéban. 1978 óta volt a diplomáciában, 1985 és 1990 között Jugoszlávia iráni nagykövetségén dolgozott, 1996–2001-ig pedig Jordániában és Palesztinában volt nagykövet.