2024. április 26., péntek

További 200 millió euró a kis- és középvállalatoknak

Újabb két garanciaszerződést írtak alá tegnap Belgrádban a vállalkozások versenyképességét segítő európai COSME program (Programme for Competitiveness of Enterprises and Small and Medium-sized Enterprises) keretében. Ezzel közvetlen garanciát biztosítanak a bankoknak, hogy 200 millió euró hitellel támogassanak mintegy 4600 szerbiai kis- és középvállalatot.

A szerződéseket Pier Luigi Gilibert, az Európai Beruházási Alap végrehajtó igazgatója és Draginja Đurić, az Intesa Bank végrehajtó bizottságának elnöke, illetve Ihász Csilla, a szerbiai UniCredit Bank végrehajtó bizottságának elnöke írta alá. Jelen volt Goran Knežević gazdasági miniszter is, aki elmondta, hogy, akárcsak Európa, Szerbia is a kis- és középvállalatokból (kkv-szektorból) nyeri gazdasági erejének jelentős részét. A cégek 98 százaléka ilyen vállalkozás, és ezek állítják elő a bruttó nemzeti terméknek több mint a felét.

– A nem pénzügyi szektorban a kis- és középvállalatok foglalkoztatják a dolgozók kétharmadát. Az idén a szerbiai kormány 34 anyagi és egyéb támogatási projektum révén több mint 18 milliárd dinárt biztosított e cégek számára, ebből 7,6 milliárd vissza nem térítendő juttatás. Az állami segítségnek köszönhetően a kkv-szektorban 70 százalékkal nőtt a nyereség, és 30 000 új munkahely nyílt – magyarázta a miniszter. Szavai szerint a COSME program azért jelentős Szerbia számára, mert ennek segítségével – kedvező feltételekkel – további összegekhez juthatnak a vállalkozók.

Elżbieta Bieńkowska, az Európai Bizottság belső piacért, ipar-, vállalkozás- és kkv-politikáért felelős biztosa, aki a szerbiai gazdasági miniszter meghívására látogatott Belgrádba, megelégedésének adott hangot a szerződések aláírása kapcsán. Mint mondta, az EU az új munkahelyek megnyitása végett Európa-szerte támogatja a kis- és középvállalkozásokat.

– Szerbia fontos ország számomra és az Európai Bizottság számára is. Brüsszelben vannak barátai, akik készek a segítségnyújtásra – hangoztatta Bieńkowska.

Marko Čadež, a Szerbiai Gazdasági Kamara elnöke azt emelte ki, hogy ezekkel a szerződésekkel a cégek olyan összegekhez juthatnak, amelyek jelentősen növelhetik versenyképességüket.

Az UniCredit Bankkal aláírt szerződés értelmében ez a pénzintézet a következő három évben mintegy 2400 kis- és középvállalatot hitelezhet, összesen 100 millió euróval. Az Intesa Bank számára további 2200 cég hitelezése vált lehetővé.

Szerbia 2015 novemberében írta alá az EU-val azt a szerződést, amelynek alapján részt vehet a COSME programban. Az EU-n kívüli országok közül a COSME-eszközöket igénybe veheti Crna Gora, Macedónia, Albánia, Moldávia, Örményország és Törökország is.