2024. április 26., péntek

Moguće je da će broj novih državljana dostići milion

Podrška prekograničnim Mađarima u potpunosti funkcioniše, svaki segment besprekorno radi- izjavio je Žolt Šemjen juče u Budimpešti


Zamenik ministra zadužen za nacionalnu politiku, referisao je i o tome da zahvaljujući pojednostavljenom postupku dobijanja Mađarskog državljanstva, do sada ima devetstopedesethiljada novih državljana, a do kraja ciklusa očekuje se i milion.

Žolt Šemjen je u svom referatu pred odborom nacionalnog jedinstva na godišnjem sastanku izneo:
Kada se uvede neki novi program, to se dešava vrlo promišljeno. Kada nema jakog privrednog rasta, novčane podrške su diskutabilne- rekao je i istakao privrednu podršku prekograničnih Mađara, koja je proračunata i predvidljiva.
Podrška 2009. godine je bila 9 milijardi, a prošle godine 89 milijardi. Do sada neviđenu finansijsku podršku pružaju privrednicima, koja je započeta u Vojvodini, potom nastavljena u Karpatima. Pored nepovratnih sredstava pruža se mogućnost za veoma povoljno kreditiranje za razvoj, što daje polet i Mađarskoj privredi.
Žolt Šemljen je istakao i to da se daje prioritet finansiranju institucija od nacionalnog značaja, umesto pojedinačnih konkursa. Finansiranje obrazovanja iznosi preko 22 hiljade forinti, što sleduje svakom detetu, a uspostavlja kontakte sa institucijama u Mađarskoj. Teško je kontrolisati koliko je neophodno svakome pojedinačno, to čak ni prekogranični Mađari ne mogu rešiti. Posebno je istakao pomoć sistemu obrazovanja, koja pokriva celokupno školovanje. Za razvoj predškolskim ustanovama su izdvojili 17 milijardi, sa ciljem da se ojača sistem u Mađarskim predškolskim ustanovama. Takvo je iskustvo, da ako dete krene u Mađarsku predškolsku ustanovu, lakše će ostati u Mađarskim ustanovama. Smatra da su protekle godine bile uspešne. Zatim je spomenuo i dva nova programa, program Kereši Čoma Šandor i program Petefi Šandor, koje smatra najuspešnijim inovacijama. Kaže da se sprema jedinstven demografski program, u koji su uključeni i prekogranični Mađari. Prvi korak je finansijska podrška po istim kriterijumima za sve. Referisao je i o tome da je do sada, njih 835 hiljada položilo zakletvu o državljanstvu, za 115 hiljada su izdali državljanstvo, a 30 hiljada su vraćeni zbog slabog vladanja jezikom.
Po pitanju autonomije je rekao: ono što sleduje druge narode u EU, sleduje i nas. Tamo gde se autonomija ostvarila tu su dobro prošli i profitirali i naslednici. U Srbiji autonomija kulture je u procesu ostvarenja. Podršku politike prekograničnih Mađara je procenio kao poseban stub. Poseban i neprekidan akcenat treba da se staviti na politiku Mađarskih građana u dijaspori.
Ištvan Savai (desničar) pozdravio je promene u programu ,,Bez granica!“ , proširenje prekograničnih programa, a istovremeno je primetio da ima dosta dupliranja u sistemu, da je moguće dobiti pomoć i od Fonda Betlehen Gabor a istovremeno i od ministarstva za iste ciljeve. Pitao je i to da li postoji mogućnost u slučaju državljanstva za naknadne provere, kao i o CEU institucijama, za mogućnost iskorišćavanja u političke svrhe.
Po mišljenju Žolta Šemljena, nema nikakve analogije u funkcionisanju škola Sapienta ili II Rakoci Ferenc sa radom CEU.
O tome da su finansijske podrške raskomadane kaže da jesu, ali da bi time hteli da podstaknu ministarsva na aktivnu nacionalnu politiku.