2024. április 26., péntek

Sporni stanovi za migrante

U toku godinu i po dana, zajedno sa izgradnjom, moći će da se koriste stanovi namenjeni migrantima

Između 24 aprila i 3. maja organizovano je skupljanje potpisa u ulici 27.marta u dvorištu Gerontološkog centra u Subotici, na inicijativu građana a uz podršku SVM-a protiv omogućavanja izgradnje stanova za migrante. Za nekoliko dana se skupilo 3761 potpisa. Razgovarali smo sa Petrom Balaževićem, direktorom Gerontološkog centra.
-Ko su investitori za izgradnju stanova za migrante?
-Norveško kraljevstvo obezbeđuje sredstva. Ovo je sporazum između Vlade Srbije i Norveškog kraljevstva. Srpska Vlada je imenovala Nenada Ivaniševića za potpisivanje ugovora sa Norvežanima o izgradnji stanova za migrante. Projekat se odnosi na period od osamnaest meseci, što obuhvata izradu plana, izgradnju stanova, kao i period stanovanja migranata.
-Zašto je baš Subotica izabrana?
-Subotica se nalazi na putanji migranata, tu čekaju na ulazak u Mađarsku. Porodice sa decom će moći da provode vreme tu dok im se dokumentacija proveri i odobri ulazak.
-Koliki je iznos investicije, koliko stanova će se graditi?
-Vrednost celog projekta iznosi tristahiljada evra, šest stanova od četrdesetčetiri kvadrata, ili jednoiposobnih stanova.
-Gde će se graditi stanovi za migrante?
-U ulici 27.marta, u dvorištu Gerontološkog centra u Subotici. Imovina je svojina osnivača. Osnivač Gerontološkog centra je Pojkrajina Vojvodina.
Kakav je vaš stav u vezi skupljenih potpisa građana protiv izgradnje ovog objekta?
Ova vrsta inicijative je dozvoljena, svako može da potpiše ono šta smatra ispravnim. Prema nekim glasinama, ko od zaposlenih u Gerontološkom centru potpiše peticiju- dobiće otkaz. Međutim, to nije istina. Što se tiče stanara ulice 27.marta, takođe mogu da iznesu svoj stav, odluku o izgradnji je donela Vlada Srbije i u skladu sa tim će se i sprovoditi mere. Za izvođenje radova će se raspisati tender, na osnovu čega će Norveški partner izabrati izvođača.
-U čiju nadležnost spadaju ove građevine?
-U nadležnost Ministarstva socijalne politike, kao i Norveškog partnera.