2024. április 26., péntek

Nagytakarítás volt Zentán

Környezetvédő akciók a falvakban is

Ötödik alkalommal tartották meg a Tisztább Zentáért elnevezésű takarítási akciót szombaton, az önkormányzat szervezésében.

Az eseményen ezúttal is civil szervezetek, önkormányzati dolgozók, a kommunális vállalat dolgozói és sportklubok tagjai vettek részt. A fő helyszínek a pánai Holt-Tisza egyik része és környéke volt, a másik pedig a városi park. A Holt-Tiszánál kézzel és géppel is gyűjtötték a szemetet, és az átjáró környékéről két teherautónyi hulladékot szállítottak el. A városi parkban, amellett, hogy a szemetet is összegyűjtötték, harminc teherautónyi földet gereblyéztek szét, sok volt ugyanis az olyan laposabb rész, ahol rendszeresen megállt a víz. Az akció résztvevői most azokat töltötték föl, igyekeztek egy szintbe hozni a park többi részével. A legtöbben egyébként ebben a munkában vettek részt, legalább ötvenen serénykedtek a parkban. A két fő helyszín mellett az önkéntesek a Thurzó Lajos Általános Iskola környékéről, a sínek mentéről, a városi szemétlerakótól a kórházig terjedő szakaszon, valamint az internátus és a Jézus Szíve-templom közötti részen gyűjtötték a szemetet, megtisztították továbbá a Tisza-partot a strandtól a Tiszavirág kikötőig, és még a vízből is gyűjtötték a hulladékot. Az akcióban csaknem kétszázan vettek részt, és mindenki önkéntes volt.

A nagytakarításhoz ezúttal is csatlakoztak a falvak, csak ott pénteken dolgoztak. Buránysoron és Keviben megközelítőleg kilencvenen vettek részt az akcióban, ott az iskola, a civil szervezet és a helyi közösség mozgatta meg a polgárokat, a két településről tíz köbméter szemetet gyűjtöttek össze. Felsőhegyen a helyi közösség és az iskola volt a mozgatórugó, 120 ember vett részt az akcióban, és három konténernyi szemetet gyűjtöttek össze. Tornyoson jövő szombaton takarítanak.

Lőrinc Király Lívia, az esemény főkoordinátora elmondta, hogy a Tisztább Zentáért elnevezésű akció a valamikori országos szintű Tisztítsuk meg Szerbiát! összefogásból nőtte ki magát:

– Miután az országos takarítási akció megszűnt, mi Zentán úgy gondoltuk, hogy ezt folytatni kell, hiszen a megmozdulásnak mindig nagyon jó fogadtatása volt, minden alkalommal szívesen kapcsolódtak be a munkába önkéntesek. Amellett, hogy ilyenkor tényleg sok szemetet összegyűjtünk, egy városi összefogásnak is szemtanúi vagyunk a környezetünk szebbé tétele érdekében, és ez fontos dolog – hangsúlyozta, és megköszönte minden résztvevőnek a segítséget, a támogatóknak pedig az adományokat.