2024. április 26., péntek

Esedékes a vagyonadó második részlete

Május 15-éig tehető meg a jövedelmi adóbevallás is

Az idei vagyonadó második részletének befizetési határideje május 15-e – figyelmeztet a Köztársasági Adóhivatal sajtószolgálata. Szerbiában adókötelesnek számít a vagyonnal rendelkező lakosság, a vállalkozók és a vállalatok tulajdonosai, az adót pedig a helyi önkormányzatok gyűjtik be.

Mint ismeretes, az évi vagyonadót négy egyenlő részletben kell befizetni. Az elsőt február 15-éig, a másodikat május 15-éig, a harmadikat augusztus 15-éig, az utolsó befizetésének a határideje pedig november 15-e.

A befizetés elmaradása miatt minden egyes nap után késedelmi kamatot számol fel az adóhivatal, az adókötelesség megtagadásáért pedig legkevesebb 5000 dinár büntetés jár.

Ugyancsak május 15-éig tehetők meg a jövedelmi adóbevallások is.

A törvény adóbevallásra kötelezi azokat a polgárokat, akiknek a múlt évi jövedelme meghaladta az évi átlagbér háromszorosát, magyarán, akik tavaly 2.285.065 dinárnál többet kerestek. Az adóbevallásra kötelezett polgárok esetében kedvezményeket is elszámolhatnak abban az esetben, ha a keresetükből más családtagokat is eltartottak. A kedvezmény azonban nem lehet nagyobb 50 százaléknál.