2024. április 26., péntek

Katonai bemutató Nyékincán

Nagyszabású katonai bemutatóval készült a Szerbiai Katonaság Napjának, a Győzelem Napjának és Európa Napjának a megünneplésére a hazai hadsereg és rendőrség. A bemutatót Nyékincán (Nikinci) tartják meg holnap. A nehéztüzérség, a gyalogosok által használt fegyverek, a repülőgépek teljesítménye is megtekinthető, az eseményt a közszolgálati televízió közvetíti.

A figyelem középpontjában a hazai fejlesztésű irányított páncéltörő rakétarendszer, az ALAS áll majd, maga Aleksandar Vučić kormányfő is ezt nevezte tegnap a hazai hadiipar kiemelkedő teljesítményének. A fejlesztés jelenlegi fázisának eredményeképp a polgárok most egy 12 kilométeres irányított rakétalövést tekinthetnek majd meg, az ALAS rendszer célja azonban az, hogy 50 kilométeres távolságban is be tudják vetni a páncéltörő rakétákat az útvonal-változtatás lehetőségének alkalmazása mellett.

Nyékincán bemutatják az ugyancsak hazai Miloš és Lazar elnevezésű többfunkciós páncélozott katonai járműveket, de a Morava és az Oganj rakétarendszereket, az UPARS mozgó tüzérségi számítógépes központot és a Nora önjáró löveget is láthatja majd akcióban a nyilvánosság.

A katonai bemutatón Tomislav Nikolić leköszönő államfő is részt vesz.