2024. május 4., szombat

Több száz hektár sztapári szántóföld van arab kézen

Jelentést tett közzé a zombori önkormányzat a területén levő állami földek használatára vonatkozó érvényes bérleti szerződésekről és az ingyenesen használt parcellákról.

Dávid Csilla illusztrációja

Dávid Csilla illusztrációja

A jelentés megerősíti azt a korábbi feltételezést, hogy az Al Rawafeid vállalat az állami földek kivételezett bérlői közé tartozik. 224,7 hektárról van szó a sztapári kataszteri község területén. A szántót Szerbia kormányának határozata alapján, illetve Szerbia és az Egyesült Arab Emírségek már korábban hitelesített államközi szerződésének értelmében adták bérbe 2015-ben. A zombori illetékes hatóságok jelentése szerint a használati jog teljes két évtizedre szól, azaz 2035-ig érvényes. A bérleti díj évi 56.293 euró, ennek 40 százaléka, azaz kb. 22,5 ezer euró a helyi önkormányzatot illetné meg. Felmerül a kérdés, mennyit fizettek be eddig az arab partnerek Zombor költségvetésébe.

A városi közigazgatási szervek jelentése szerint tavaly óta kedvezményesen használhat állami földeket az Apple world vállalat is. Valamivel kevesebb mint 180 hektárt bocsátottak a rendelkezésére a regőcei (riđicai) kataszteri községben 30 évre, azaz 2046-ig. Az Apple worldnak bérleti díj címén évente 10 ezer eurónál nagyobb összeget kellene átutalnia az önkormányzat számlájára.

Két évvel ezelőtt, tehát 2015-ben a Zelenilo Kommunális Közvállalat jogot szerzett az állami földek (31 hektár) ingyenes használatára. Egy évvel később ugyanilyen értelmű szerződést kötött a város a zombori Mezőgazdasági Szakszolgálattal (100 hektárra vonatkozóan), a mezőgazdasági-élelmiszeripari szakközépiskolával (100 hektár) és a helybeli javítóintézettel (3,3 hektár). Ezek a szerződések 2019-ben vesztik hatályukat, a felsorolt intézmények addig nem fizetnek bérleti díjat. A jelentés szerint összesen 57 fizikai és jogi személynek van joga az állami földterületek díjmentes használatára. A Bezdáni Halastó vállalat azok között van, amelyek a leghosszabb ideig, negyven évig használhatják az állami területeket.