2024. április 26., péntek

Elhordják az autóroncsokat

A Parking servis közvállalat vontatószolgálata az elmúlt időszakban 51 elhagyott személygépkocsit távolított el az újvidéki parkolókról.

A gaz benövi a kerekeket – biztos jele annak, hogy az autót nem használják. Ha tulajdonos az elszállítás után sem jelentkezik, elárverezik a járművet (Dávid Csilla felvétele)

A gaz benövi a kerekeket – biztos jele annak, hogy az autót nem használják. Ha tulajdonos az elszállítás után sem jelentkezik, elárverezik a járművet (Dávid Csilla felvétele)

A sorsukra hagyott személygépkocsikat a városi közlekedési felügyelőség rendelete alapján távolítják el. Elvontatásuk, azaz elszállításuk előtt a felügyelőség megállapítja, hogy ki a jármű tulajdonosa, majd megszabja a határidőt, hogy mennyi idő alatt köteles eltávolítani személygépkocsiját. Abban az esetben, ha ezt nem teszi meg határidőn belül, a Parking servis teszi meg helyette, az elvontatás költségét pedig a jármű tulajdonosa fizeti. Az elmúlt hat hónapban a Parking servis 5 alkalommal szállította el az elhagyott személygépkocsikat, 46 esetben a tulajdonosok távolították el autójukat a felszólítás után.

A városi közlekedési felügyelőség jelenleg 9 személygépkocsi eltávolítására adott ki felszólítást. Ha a személygépkocsi elszállítása után sem jelentkezik a tulajdonos, a járművet elárverezik, az értékesítéséből befolyt összeg pedig a városi költségvetést gazdagítja.

A városi közlekedési felügyelőségben a 021.rs hírportáljának elmondták, hogy csak azokat az elhagyott személygépkocsikat távolíthatják el, amelyeket kijelölt parkolókon hagytak. Jelenleg feltérképezik azokat a helyeket, amelyek nem parkolók, de előszeretettel „személygépkocsi-temetőnek” használják. Ezeket a jelöletlen parkolókat később parkolóként jelölik meg azért, hogy elszállíthassák az elhagyott roncsokat.

Abban az esetben, ha egy magánszemély karambolozott személygépkocsiját a parkolón „felejti”, a büntetés 8000 dinárt tesz ki, jogi személy esetében ez jóval nagyobb összeg, elérheti akár a 100.000 dinárt is. Ha a polgárok gazzal benőtt, rozsdásodó személygépkocsit látnak a városi parkolókon, ezt a 4872-402-es, illetve a 4872-403-as telefonszámokon jelenthetik a városi közlekedési felügyelőségnek.