2024. április 26., péntek

Képzőművészeti visszatekintés

Ötvenöt éves a szabadkai Kortárs Galéria

A szabadkai Kortárs Galéria 55 éves fennállása alkalmából a hétvégén 55 alkotó 55 munkájából nyílt meg a Gyűjtemény: 55 érv a múltról és a jövőről való gondolkodás mellett című kiállítás. Az alkotások az intézmény gyűjteményében találhatók. Az egybegyűlteket Nela Tonković, a Kortárs Galéria igazgatója, a tárlat kurátora köszöntötte:

Nela Tonković, Miroslava Babić és Dimitrije Tadić a kiállításmegnyitón (Fotó: Lukács Melinda)

Nela Tonković, Miroslava Babić és Dimitrije Tadić a kiállításmegnyitón (Fotó: Lukács Melinda)

– A Kortárs Galéria 1962-ben jött létre, Képzőművészeti Találkozó Palics néven. Kezdetben a művészeti telepek munkáinak követésére és az ott készült alkotások gyűjtésére fókuszált. Nagy lelkesedés kísérte ezt a küldetést, a gyűjtemény pedig évről évre gazdagodott. Ugyanakkora lelkesedéssel működünk a mai napig is, habár nincs mindig elég pénzünk ahhoz, hogy alkotásokat vásároljunk, a művészek segítségével mégis gyarapodik a gyűjteményünk, hiszen gyakran ajándékba adják műveiket – hallottuk Nela Tonkovićtól.

A folytatásban Miroslava Babić, a Városi Tanács kulturális ügyekkel megbízott tagja fordult a közönséghez.

– Az elmúlt 55 év alatt a Kortárs Galéria, azaz a Képzőművészeti Találkozó, megvalósította létezésének céljait. Városunk legjelentősebb képzőművészeti intézménye mély és kitörölhetetlen nyomot hagyott egész térségünkön, ugyanígy nemzetközi téren is. A gyűjtemény gyarapodásához nagyszámú alkotó járult hozzá, a Kortárs Galéria pedig a mai napig is kíséri a kortárs alkotók munkásságát. Emellett nagy figyelmet fordít arra, hogy pedagógiai foglalkozásokon az újabb generációkkal is megismertesse a kortárs művészeti értékeket. Ez a kiállítás arra is hivatott, hogy a múltat összekösse a jövővel – hallottuk Miroslava Babićtól.

A tárlatot Dimitrije Tadić, a kulturális és tájékoztatási minisztérium tanácsosa, a kortárs vizuális művészet és multimédiák szakterületének koordinátora nyitotta meg:

– Fontosnak tartjuk, hogy a Kortárs Galéria munkáját nemzetközileg nyitottabbá tegyük. Európai szakemberek figyelmét is szeretnénk felhívni az intézmény munkájára és gyűjteményére – mondta Dimitrije Tadić.