2024. április 26., péntek
ÉRDEKES HONLAPOK

Filmcsemegék, indián régészeti örökség és a jövő könyvtára

A három évtizeden keresztüli megjelenés után két évvel ezelőtt megszűnt Film Threat (www.filmthreat.com) filmekkel kapcsolatos folyóiratot nemrég egy sikeres közösségi pénzgyűjtő kampánynak köszönhetően a Világhálón indították újra. Az igencsak ízlésesen és korszerűen kidolgozott oldalon elsősorban a független filmek kedvelői találhatnak maguknak csemegézni valót, de az aktuális filmes hírek és recenziók mellett olyan rangos rendezőkkel készült interjúkat is elolvashatunk, mint példának okán Francis Ford Coppola, Spike Lee vagy David Lynch.

***

A www.unfiltered.news internetes oldalon a Google segítségével böngészhetünk a világ különböző országainak aktuális hírei között. Lényegében egy olyan rendszerről van szó, amely a Google News legfontosabb híreit gyűjti össze, s jelenteti meg egy interaktív térképen, amelyen a megjelölt lokáció és téma alapján keresgélhetünk. Amennyiben megnevezünk egy adott országot, a jobb oldali panelon az adott földrajzi hellyel kapcsolatos, más országokban is megjelenő aktualitások is feltűnnek, de ezenkívül egy évre visszamenőleg is böngészhetünk az adott lokáción időszerű történésekkel kapcsolatban.

***

Az I Spy – With My 5 Eyes (www.ispydoc.com) című online dokumentumfilm egy, Ausztrália, Kanada, Új Zéland, Nagy Britannia és az Egyesült Államok között meglévő, remélhetőleg csak fiktív hírszerzéssel kapcsolatos megállapodás „leleplezésén” keresztül mutatja be, hogy a kormányok, a hírszerző ügynökségek és a magánemberek között kialakult feszült viszony, illetve a rólunk összegyűjtött adatok mennyiségének a növekedésével miképpen szűkül le a magánszféránk.

***

Utah állam délkeleti részén található a lenyűgöző Medvefül kanyon, ahol számos indián régészeti örökség található. A gond csupán az, hogy ott, ahol archeológiai leletek vannak, a fosztogatók is megjelennek, akik folyamatosan dézsmálják az itt található ősi sírokat, ezért az itt élő navahó, hopi és uté indiánok huzamosabb ideje követelik, hogy a térséget nyilvánítsák nemzeti emlékhellyé, hogy megvédhessék őseik régészeti kincseit. A www.bearsears.patagonia.com internetes címen megtekinthető web-doku egyrészt bemutatja a tényleg csodálatos vidéket és ennek a turisztikai lehetőségeit, másrészt viszont az internetezőket kéri, hogy csatlakozzanak az indiánok akciójához. A honlapot VR-szemüveggel is megtekinthetjük, s ezen keresztül nézve még csodálatosabb élményben lehet részünk.

***

Future Library elnevezéssel (www.futurelibrary.no) három évvel ezelőtt minden tekintetben érdekes kezdeményezést indított el egy norvég fejlesztőcsapat. Lényegében egy közösségi könyvtárról van szó, amelyben a 2014-től kezdve 100 éven keresztül tervezik összegyűjteni az akció szervezői által felkért neves irodalmárok alkotásait, hogy azt 2114-ben kinyomtassák és az oslói könyvtárban archiválják a jövő nemzedéke számára. A honlap elindításával párhuzamosan az egyik norvég erdőben mintegy 1000 facsemetét ültettek el, hogy 100 évvel később az ezekből készítsék el az 1000 példányszámos limitált antológiát. A honlapon a projektum ismertetője mellett az ezidáig felkért írókat is bemutatják, s az internetezők elolvashatják az általuk beküldött irodalmi alkotásokat is.

***

A mindennapi hírdömpingben mindenképpen felfrissülést jelent a 24.hu Sokszínű vidék (www.sokszinuvidek.24.hu) című netmagazinja, amely Magyarország különböző vidékeinek időszerű eseményeire összpontosít, s ezek közül is elsősorban elsőbbséget élveznek az idegenforgalommal, környezetvédelemmel és kulturális eseményekkel kapcsolatos információk.