2024. április 26., péntek

Együtt a sajtónyelv minőségi fejlesztéséért

Farkas Zsuzsa: A lektortalálkozó fő célja, hogy ébren tartsuk a nyelvi lelkiismeretet
Lektortalálkozót-műhelymunkát tartottak Újvidéken (kép: Kis Laura)

Lektortalálkozót-műhelymunkát tartottak Újvidéken (kép: Kis Laura)

A Kossa János Magyar Nyelvművelő Egyesület és Olvasóklub szervezésében, valamint a Magyar Szó Lapkiadó Kft. társszervezésében szombaton lektortalálkozót tartottak Újvidéken. A vajdasági magyar nyelvű médiában dolgozó lektorok, újságírók, szakemberek és vendégek kaptak meghívást az egynapos műhelymunkára.

Farkas Zsuzsa, a Kossa János Magyar Nyelvművelő Egyesület és Olvasóklub elnöke hangsúlyozta: a találkozó fő célja, hogy ébren tartsuk a nyelvi lelkiismeretet. A lektorok és az újságírók legfontosabb feladata, hogy példát mutassanak a nyelvhasználatban a nagyközönségnek, tehát az olvasóknak, a rádióhallgatóknak és a tévénézőknek. Mint azt kiemelte, a nyelvhasználatban nem mindig azt kell keresni, hogy mi a helyes, illetve a helytelen, hanem a jó és rossz közötti számtalan árnyalatra kell rámutatni.

A találkozó első felében a jelenlevők gyakorlati problémákat vetettek fel rövid ismertetők formájában, amelyeket rövid szakmai vita, egyeztetés követett. A műhelymunka második részében pedig a lektorokat érintő általános kérdésekről folyt kerekasztal-beszélgetés. Mindez egy szószedet alapjainak elkészítését szolgálja, amely a későbbiekben elősegítené a vajdasági sajtónyelvezet egységesítését.

Király Noémi, a Pannon RTV lektorának elmondása szerint hiánypótló volt a szombati találkozó, hiszen a munkájukban felmerülő kérdésekről beszélgethettek. Az ilyen jellegű műhelymunkák pedig nagyban hozzájárulnak a résztvevők szakmai fejlődéséhez.

– Meglehetősen sok munkája van egy lektornak, mert nemcsak a helyesírásban javít, hanem a nyelvhelyességi kérdéseket is ismernie kell. Emiatt több szempontból többször is át kell néznie egy szöveget. A sajtónyelvet talán az újságírók képzésével lehetne még inkább fejleszteni. Amellett, hogy a lektor végzi a dolgát, az újságírók nem tudnak igazán fejlődni. Ezért jó lenne egy-egy kizárólag újságírói képzés, ami ilyen jellegű problémákkal foglalkozna, és akkor talán együtt könnyebben tudnánk fejlődni – mondta Király Noémi.