2024. április 26., péntek

Prodaće se Jugoremedija, ali za koliko para?

Odbor poverilaca je dao pristanak da se Jugoremedija, fabrika lekova iz Zrenjanina, proda preko javnog konkursa. Ovim će se završiti agonija koja traje od 2012.godine oko fabrike koja je bila jedna od najjačih. Sada već sve zavisi od Radovana Savića, direktora stečajnog postupka, kada će oglasiti aukciju za Jugoremediju.

Kada su se Viši i Opštinski sud složili da prodaju Jugoremediju, dugo je predstavljao problem to što zainteresovane strane nisu mogle da se usaglase oko vrednosti fabrike.

Prvo su procenili vrednost na 22 milona evra, koliki im je bio dug. Drugi put na 68 miliona evra, a treći put na 17 milona evra. Poslednju procenu su izvršili kontrolori SM inženjeringa, koja iznosi nešto više od 32 miliona evra. Ovaj iznos daje neku nadu da će i kreditori, kao i akcionari (više od četrihiljade njih), bivši radnici (400) delom dobiti obeštećenje, pošto nisu dobili plate za 2011. i 2012. godinu.

Naime, Jugoremediju su 2002. godine privatizovali, ali zbog negodovanja radnika, raskinuli su ugovor o privatizaciji. Između 2007. i 2012. godine, radnici fabrike su vodili firmu. Ponovno pokretanje fabrike je krenulo u dobrom pravcu, čak su uspeli i neka ulaganja ostvariti, međutim od decembra 2012. je pokrenut stečajni postupak i četiristo radnika je ostalo bez posla.

Sada sve zavisi od toga da li će biti zainteresovanih za kupovinu fabrike, i po kojoj ceni će se prodati. Po predviđanjima, bilo bi dobro da neko ponudi više bar od polovine procenjene vrednosti. Obećavajuće je što ima zainteresovanih. Najveća vrednost fabrike je u tome što ima nekoliko patentiranih lekova.