2024. április 19., péntek

Példamutatással nevelni

A szakemberek szerint a kommunikációt kora gyermekkortól kezdve kell elsajátítani

Csütörtökön a Szabadkai Múzeumban mutatták be Dragana Vukajlović Krstović Putujte sa Pijem (Utazzatok Pivel) című mesekönyvét. A szerző a könyvbemutatón a gyermek korai fejlődéséről, a mesék jelentőségéről, a kommunikációról, valamint a gyermekekkel való foglalkozás jelentőségéről beszélgetett a szakemberekkel. A kerekasztal-beszélgetéssel összekötött könyvbemutatón jelen volt Milanka Stankić, Ljubomir Stankić, Tatjana Popović és Bába Anikó.

Milanka Stankić, Ljubomir Stankić, Dragana Vukajlović Krstović, Tatjana Popović és Bába Anikó (Fotó: Gergely Árpád)

Milanka Stankić, Ljubomir Stankić, Dragana Vukajlović Krstović, Tatjana Popović és Bába Anikó (Fotó: Gergely Árpád)

– A könyv fókusza a kommunikáció és az együttérzés. Életfilozófiám, hogy életünk minősége nagymértékben a kommunikációtól függ, hogy megértsünk másokat, hogy megértessük magunkat másokkal. A kötetben a gyermek fizikai és érzelmi fejlődésére fektettem hangsúlyt, de az egészséges táplálkozás jelentőségét is felöleltem. Megelevenednek benne a játékos állatfigurák, amelyek által a gyermekekben tudatosíthatjuk az említett értékeket. A könyv a háromtól hétéves gyermekeknek íródott, pontosabban azoknak a szülőknek és szakembereknek, akik ezzel a korosztállyal foglalkoznak. A gyermekeknek a példamutatás a legfontosabb, nem az, amit mondunk, hanem amit és ahogyan teszünk – mondta a szerző.

A kötet rámutat, hogy a legfontosabb élvezni, amit teszünk, mert ha az ember elégedett, örömmel teszi a dolgát, s akkor az eredmény sem marad el. Mint olvashatjuk, nagyon fontos a gyermekekkel már kiskorukban megtanítani, hogy segítsenek a bajba jutottakon, mert azáltal, ha segítenek másoknak, ők maguk is jobbá válnak. A könyv útravaló a gyermekeknek, egyben útmutatás a szülőknek a körülöttünk lévő világ értelmezésére. A szakemberek rámutattak, hogy a gyermekekkel beszélni, beszélgetni kell, mert a kommunikációt kora gyermekkortól kezdve kell elsajátítani.