2024. április 26., péntek
TARTOMÁNYI KORMÁNY

Fontosak a szövetkezetek

A tartományi kormány és az agrártitkárság határozottan támogatja a mezőgazdasági termelők szövetkezetbe tömörülését a hagyományos elvek alapján – jelentette ki csütörtökön a Vajdasági Szövetkezeti Szövetség évi közgyűlése előtt Vuk Radojević mezőgazdasági, víz- és erdőgazdasági titkár.

Elégedetten nyugtázta, hogy az új tartományi kormány megalakulása óta rendkívül jó a kommunikáció a szaktitkárság, a Vajdasági Szövetkezeti Szövetség és az egyes földműves-szövetkezetek között.
– Arra van szükség, hogy a szélesebb szakmai nyilvánosság egyértelműen állást foglaljon a földműves-szövetkezetekbe való társulás mellett. Nem is olyan régen minden faluban ezek a szövetkezetek voltak a társadalmi fejlődés legfőbb hordozói. A tartományi titkárságon felismertük a szövetkezetek létrehozásának és fejlődésének fontosságát, pályázatainkkal is nekik igyekeztünk segíteni, főleg az öntözőrendszerek felszerelésében – hangsúlyozta Radojević. Emlékeztetett arra, hogy az utóbbi két évtizedben számos szövetkezet ment tönkre, ám Vajdaság-szerte vannak példásan működő szövetkezetek is, amelyek nemcsak a helyi lakosság számára, hanem tágabb értelemben is létfontosságúak.
– Meggyőződésem, hogy a gazdák társulásával, valamint az intenzív termelés, a tároló és feldolgozó kapacitások állami támogatásával jelentősen javulhat az egyéni termelők helyzete is – nyilatkozta a titkár.
Radislav Jovanov, a Vajdasági Szövetkezeti Szövetség elnöke azt emelte ki, hogy tavaly a szövetkezetekre komoly feladat hárult, mivel az előírásaikat össze kellett hangolniuk az új szövetkezeti törvénnyel. Ezt a legtöbb helyen sikeresen elvégezték.