2024. április 26., péntek

Sprema se spomenik u Bačkom Jarku

Pitanje je da li će se spomenuti Mađarske žrtve

Sredinom aprila, održan je sastanak gradskog veća u Temerinu, na kojem je Bela Čorba zahtevao da se proširi dnevni red sa tačkom o fazi pripreme spomenika žrtvama kampa, i da se da odgovor na to da li će na njemu biti tabla na Mađarskom jeziku, koja bi obeležila sećanje na žrtve od 1944-1946. godine.

Foto: Góbor Béla

Foto: Góbor Béla

Napomenuo je da važeći zakon i opštinski dokumenti to propisuju. Po njegovom saznanju,
otkrivanje spomenika bi trebalo da se obavi 6. maja. Njegov zahtev nije stavljen na dnevni red, ali je gradonačelnik Đuro Žiga obećao da će u roku sedam dana dati obaveštenje.
Posle isteka roka smo upitali Belu Čorba, kakav je odgovor dobio. Dali će 200-300 mađarskih žrtava biti spomenuti, od ukupno 6500 većinom nemačkih. Saznali smo da, u 7 tačaka sastavljen odgovor, sadrži to da je Opštinsko veće donelo odluku 21.07.2016. o tome da se digne spomenik pogubljenim švabama Podunavlja, zatim je Ministarstvo odobrilo 09.09.2016. da se spomenik podigne u ulici Mladena Stojanovića bb. Nadležni u opštini su doneli odluku o dozvoli za postavljanje spomenika. Radovi su pri kraju, postavili su mramorni krst, sa spomen pločama sa dve strane, na koje su ugravirali ranije dobijeni tekst. Tekst je na srpskom jeziku (ćirilica), na mađarskom i na nemačkom, prema propisanim pravilima. Otkrivanje spomenika će se obaviti 06. maja na putu prema groblju u Jarku, gde se nalaze dva krsta, postavljena ranijih godina na spomen Mađarskim i Nemačkim žrtvama.
Međutim, na pitanje da li će biti tabla na mađarskom jeziku odgovor nije stigao. Zbog ovoga je Čorba uputio pismo gradonačelniku, u kome je dao predlog za kompromis: da pored krsta postave još jednu tablu sa tekstom na mađarskom i srpskom jeziku ,,I u spomen svim nedužnim žrtvama Bačkog Jarka“. Problem je, u stvari u tome što se spominju samo nemačke žrtve a ostali ne.
Bili smo na licu mesta i videli da su radovi u toku, sve je postavljeno, na jednoj tabli je natpis na srpskom i mađarskom jeziku a na drugoj na nemačkom i glasi ,,Spomenik čuva sećanje na naše sugrađane, pogubljene švabe Podunavlja, koji su izgubili živote u logoru u Bačkom Jarku, gde su našli večni mir. Slava im. Nećemo ih zaboraviti. Logor u Bačkom Jarku je postojao od decembra 1944. do 1946.“ Potpis : ,,Podunavske švabe 2017.“
Glasine govore da će spomenik otkriti Aleksandar Vučić, premijer, na šta ukazuje i sređivanje puta koji vodi do groblja kao i izgradnja parking prostora.