2024. április 26., péntek

A tudomány prioritás

A szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon zajlott tegnap délután a 19. Tantárgyháló tanulmányi verseny döntője

A Vajdasági Módszertani Központ kiadói tevékenységének keretében megjelenő Új Kép szakfolyóirat szervezésében került sor az MTTK-n a 19. Tantárgyháló tanulmányi verseny harmadik körére, azaz a döntőre. Az Új Kép és a versenybizottság nevében Soós Edit fordult az egybegyűltekhez.

– Ez a 19. Tantárgyháló és azok a diákok, pályázók, akik 1998-ban versenyeztek, azóta már felnőttek. A kezdetekben éveken keresztül levelezőversenyt szerveztünk, csak a természettudományokból. A kétezres évek elején tértünk át a Tantárgyhálóra, amely nagyobb teret engedett a versenyzőknek és a társadalomtudományok is bekapcsolódhattak. Ami mindezt összeköti, az a tudomány iránti elhivatottság, az alázat, a pedagógusok részéről pedig a pedagógia iránti elkötelezettség. Mindannyian hiszünk a tudomány prioritásában. A tudomány az, ami az emberiség fennmaradását, fenntartható fejlődését biztosítani tudja – mondta Soós Edit.

A verseny két kategóriát foglal magában, egyikben általános iskolás tanulók, a másikban középiskolás diákok prezentálhatták a kutatásaikat. Mindkét kategóriában tíz-tíz prezentációt tekinthetett meg a versenybizottság, a legjobbak pedig – külön-külön mindkét kategóriában – pénzjutalomban részesültek. Az első díj tízezer-, a második hétezer-, a harmadik négyezer dinárt tett ki, míg a szavaztok alapján eldőlt közönségdíjas kétezer dináros jutalmat kapott.

A megmérettetés célja az önálló kutatások ösztönzése a tanulók, diákok körében, egyúttal a kreativitás és az előadói képességek fejlesztése. A verseny három fordulóban zajlott, első körben az ötletterveikkel álltak elő a jelentkezők, a második körben terjedelmesebb pályamunkában számoltak be a pályázók, a harmadik körben pedig a döntős versenyzők védték meg a munkájukat.