2024. április 26., péntek

Lakásokat építenének Szabadkán a migránsoknak

A helyiek és a Dveri szabadkai szervezete tiltakoznak a tervek ellen

A szabadkaiak legtöbbje elítéli és ellenzi az elképzelést, hogy a városban lakások épüljenek a közel–keleti, afrikai és ázsiai migránsok, menekültek számára, a közösségi oldalakon egymást követik a heves hozzászólások, derül ki a Vajdasági Rádió és Televízió tudósításából. A Pannon rtv is foglalkozott a hírekkel.

Összeállításából az derül ki, hogy még idén nyáron megkezdődhet a migránsok számára készülő lakások építése a szabadkai Gerontológiai Központ területén. Az illetékesek szerint a bevándorló családok egyéves ideiglenes elhelyezéséről lenne szó, nem tartós letelepedésről. A Gerontológiai Központ Március 27-ei komplexumában építenék fel azokat a lakásokat, pontosabban hat, egyenként negyven négyzetméteres kis házat, amelybe igény szerint olyan migráns családokat is el tudnának helyezni, akik már benyújtották menedékjogi kérelmüket Szerbiában. Az illetékesek elmondták, jelenleg egyetlen ilyen család sem tartózkodik az országban. Amennyiben mégis sor kerülne a betelepítésükre, csupán ideiglenesen tartózkodnának az épületekben, olvasható a Pannon rtv honlapján.
Petar Balažević, a szabadkai Gerontológiai Központ igazgatója azt mondta, a migránsokat csak ideiglenesen szállásolnák el a lakásokban, egy, vagy másfél évig. Később ezekben a lakásokban is időseket szállásolnának el, nyilatkozta a sajtónak Balažević. A 30 millió dináros projektumot Norvégia támogatásával valósítják meg. A Pannon-nak és a VRTV-nek nyilatkozó környékbeli lakosok, illetve azok, akiknek idős hozzátartozója él a Gerontológiai Központban, egytől egyig azt mondták, nagyon nem örülnek a híreknek. A Dveri szabadkai helyi szervezete is felszólalt az ügy kapcsán, a párt szerint ezzel megkezdődik a migránsok, menekültek betelepítése Szabadkára.